Dnevni izveštaj 10.04.2019
Objavljeno: 10. 04. 2019

SERBIA:

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou
Na jučerašnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu. Inflacija se kreće u skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora – niska je i stabilna šestu godinu zaredom i u februaru je iznosila 2,4% međugodišnje. Slično se kreće i bazna inflacija, koja je u februaru iznosila 1,3% međugodišnje. Izvršni odbor i u narednom periodu očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja (3,0 ± 1,5%), a takva su i srednjoročna očekivanja finansijskog sektora i privrede.
Izvor: NBS

U 2018. izvezno naoružanja i vojne opreme vredno 897 miliona dolara
Srpska odbrambena industrija beleži iz godine u godinu rast izvoza, a prošle godine izvoz naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 odsto. Najveći kupci oružja iz Srbije su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, SAD. V.d.pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je Tanjugu da je protekle godine izdato dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od 897 miliona dolara i da je to dobar pokazatelj. Najviše izvozimo streljačko naoružanje, streljačku municiju, sve vrste artiljerijske municije, minobacačke mine, raketnu artiljerijsku municiju, minobacače.
Izvor: N1

REGION:

Konzorcijum za rekonstrukciju dela pruge Budimpešta-Beograd u Mađarskoj biće izabran do kraja aprila?
Mađarski ministar finansija Mihalj Varga rekao je da bi do kraja aprila mogao da bude izabran konzorcijum za rekonstrukciju železničke pruge Budimpešta - Beograd, koju finansira Kina. Posle razgvora u Pekingu sa predstavnicima kineske Eksim banke, koja velikim delom finansira projekat, Varga je rekao da će rekonstrukcija pruge koja treba da bude završena do 2023. omogućiti Mađarskoj da ostane konkuretna u trci za transportne rute za kineske kompanije koje dopremaju robu u Evropu. Mađarska Vlada je u decembru najavila da će raspisati novi tender za projekat pošto su početne ponude bile 20% više u odnosu na procenjeni trošak od oko 1,8 mlrd EUR za deonicu kroz Mađarsku.
Izvor: Ekapija

INO:

Berze u Americi u crvenom, Evropa u padu zbog uvođenja tarifa na njene proizvode
Indeksi na Wall Streetu juče su bili u padu, pošto investitori očito uz nervozu očekuju početak sezone kvartalnih rezultata, a za koju se već smatra da će biti jedna od lošijih. Dow je izgubio 0,72%, dok su S&P500 i Nasdaq bili u padu za po 0,61% i 0,56%, respektivno.
Boeing je opet pod prodajnim pritiskom. Juče je izgubio 1,5% pošto tržište negativno reaguje na njegovu odluku da zaustavi privremeno proizvodnju 737 MAX modela. American Airlines je bio takođe pod prodajnim pritiskom, upravo zbog Boeinga. Naime, ova avio kompanija je zbog prizemljenih 737 MAX modela objavila je da smanjuje svoja očekivanja za rast prihoda za prvi kvartal. Akcija je juče izgubila 1,6%.
Disney je bio među dobitnicima. Investiciona kuća Cowen, je povećala rejting akcije, u uverenju da će lista projekata koje kompanija namerava da ostvari omogućiti povećanje profita u narednih nekoliko godina.
Evropa je takođe bili u crvenom, ali je razlog taj što je administracija SAD odlučila da uvede carine na određeni broj proizvoda iz EU, zbog subvencija koje se daju proizvođačima aviona, a konkretno najviše Airbusu, koji je juče izgubio 2%.
Izvor: CNBC, Ilirika