Dnevni izveštaj 11.04.2019
Objavljeno: 11. 04. 2019

SERBIA:

MMF: Rast BDP Srbije 3,5 odsto ove godine
Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je u danas objavljenom izveštaju procenu privrednog rasta Srbije na 3,5 odsto u ovoj godini, a za 2020. godinu predviđa rast od 4,0 odsto. MMF je Srbiju svrstao u kategoriju evropskih zemalja u razvoju, u kojoj su još Poljska, Turska, Rumunija, Mađarska, Bugarska i Hrvatska. U odnosu na zemlje iz te grupe, Srbija će, prema raspoloživim podacima sa sajta MMF, iduće godine imati najveći privredni rast, a u ovoj godini je "pretiču" samo Mađarska i Poljska.
Izvor: Blic

Srbija na 27. mestu po HCI pokazatelju
Srbija je u poslednjem izveštaju Svetske banke o globalnom razvoju zauzela 27. mesto na listi od 157 rangiranih zemalja sveta prema indeksu ljudskog kapitala. Naša zemlja se našla odmah iza Belgije i Izraela, podsetio je Simeon Ðankov, direktor Svetske banke u odeljenju za razvojnu ekonomiju. Svetska banka razvila je indeks HCI za 157 zemalja kako bi se izmerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sledeće generacije radnika.
Izvor: N1

Ekonomisti: Oživela industrijska proizvodnja, izvoz...
Ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji, posebno prerađivačka, oživela je u februaru, a registrovane su i povoljnije tendencije vezano za robnu razmenu sa inostranstvom, poručili su ekonomisti na predstavljanju 291. broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT). "Februar je doneo preokret u smislu oživljavanja industrijske proizvodnje nakon dva, tri loša meseca, a naročito je porasla prerađivačka industrija, što je jako dobro", ocenio je saradnik MAT-a Ivan Nikolić na konferenciji za novinare. Porast prerađivačke industrije su, napominje, najviše izneli pehrambena industrija i proizvodnja naftnih derivata. Izvoz je, kako kaže, opet u dvocifrenom rastu, što je, ocenjuje, dobro, a uvoz je pokriven izvozom sa 74,1 odsto. Porast izvoza je registrovan u isto vreme kada su naši glavni spoljnotrgovinski partneri - Nemačka i Italija - zabeležili loše rezultate, što je, navodi, signal da se stvari u EU ne popravljaju, budući da već dugo ima ozbiljne probleme.
Izvor: RTV

INO:

Komentari iz FED-a održali indekse u zelenom, Evropske berze u plusu nakon odluke ECB
Najnoviji komentari i objave zvaničnika FED-a, govore o tome da se do kraja godine definitvno neće ići na pooštravanje monetarne politike, pa je to bio razlog da indeksi juče dobiju pozitivne promene doduše prilično simbolične. Naime Dow je gotovo bez promene, a S&P500 je dobio 0,4%, dok je Nasdaq napredovao 0,4%.
U fokusu su pored FED-a bili i MMF, koji je smanjio prognozu rasta globalne ekonomije za 2019. na 3,3%, kao i natpisi o progresu u pregovorima SAD i Kine.
Od korporativnih novosti izdvajamo da je Delta Air Lines objavio boje od očekivanih rezultata za svoj poslednji fiskalni kvartal. Profit i prihodi su uvećani više nego što se očekivalo pa je akcija juče dobila 1,6%.
Evropski indeksi završili su dan u zelenom, pošto su lokalna tržišta dobro odreagovala na odluku ECB da zadrži kamatnu stopu bez promene. Odluka je donekle i bila očekivana imajući u vidu trendove u EU ekonomiji. Stoxx600 je dobio 0,2%.
Sektor maloprodaje bio je najbolje performiran. Uglavnom je taj rast posledica dobrih rezultata kompanije Tesco. Naime, ovaj britanski maloprodajni gigant je objavio veći rast operativnog profita nego što se očekivalo za 2018. Akcija je juče dobila 3,5%.
Izvor: CNBC, Ilirika