Dnevni izveštaj 12.04.2019
Objavljeno: 12. 04. 2019

SERBIA:

EAEU sa Srbijom u oktobru potpisuje sporazum
Sporazum Evroazijske ekonomske unije (EAEU) o slobodnoj trgovinskoj zoni sa Srbijom trebalo bi da bude potpisan u oktobru 2019. godine, izjavila je članica Odbora Evroazijske ekonomske komisije Veronika Nikišina. „Ove godine smo završili pregovore sa Srbijom i sada pokrećemo proceduru za potpisivanje ovog sporazuma. Nadamo se da ćemo ga potpisati u oktobru“, izjavila je Nikišina na jednoj međunarodnoj konferenciji u Astani, a prenosi ruska agencija Tas s. Navodi i da je EAEU na „samo korak“ od „okončanja pregovora sa Singapurom o zoni slobodne trgovine“ i da taj sporazum želi da potpiše ove godine.
Izvor: Krstarica

NBS devizne rezerve u martu iznosile 11,4 milijardi EUR
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta iznosile su 11.440,5 miliona evra, što je za 42,1 milion evra više nego u februaru, odnosno za čak 1.205,2 miliona evra više nego na kraju marta 2018. godine. Povećanje bruto deviznih rezervi u martu ostvareno je u ambijentu znatnog razduženja države (po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti) i u najvećoj meri je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu – neto priliv od 77,0 miliona evra (priliv od 105,0 miliona evra po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu i odliv od 28,0 miliona evra po osnovu dodatnih svop aukcija, koje su u februaru uticale na povećanje deviznih rezervi).
Izvor: NBS

REGION:

Krka povećava dividendu za 10,3%, Luka Koper povećala prihode u prvom kvartalu za 8%
Farmaceutska kompanija Krka, saopštila je da će Skupštini akcionara predložiti povećanje dividende, koja će se isplatiti iz prošlogodišnje dobiti za 10,3%, na 3,2 EUR po akciji što daje prinos od 5,3%, bruto. Luka Koper, kompanija takođe listirana na berzi u Ljubljani, saopštila je da je u prvom kvartalu tekuće godine ostvarila rast prihoda od 8% g/g. A prema pisanju slovenačke statističke agencije, tamošnji prihod i individualna potrošnja, po članu domaćinstva je u prvom kvartalu zabeležila pozitivan trend, nasuprot usporavajućem tempu u okruženju.
Izvor: Ilirika, LJSE, Luka Koper, sta.si

INO:

Indeksi na Wall Streetu bez većih promena u iščekivanju početka sezone obaja, Evropa u plusu nakon odluke o odlaganju Brexita
Vodeći indeksi u Americi juče su završili bez značajnijih promena, pošto investitori očito pažljivo očekuju prve objave kvartalnih rezultata, posle kojih su moguća određenija kretanja tržišta. S&P500 je bio bez promene a Nasdaq je izgubio manjih 0,21%.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Chiptole izgubio preko 1%, nakon što je investiciona kuća Jafferies snizila rejting akcije u uverenju da je sada sasvim pravilno vrednova, u odnosu na svoje finansijske performanse.
Tesla je izgubio juče skoro 3%, nakon što je objavljeno da će proširenje njegove giga-fabrike, koja se radi u saradnji sa Panasonicom, biti stopirano, zbog očekivanja da će potražnja za njegovim vozilima usporiti.
Evropski indeksi završili su dan u plusevima, nakon što je EU odobrila odlaganje Brexita. Stoxx600 je dobio 0,1%.
Najbolje su juče na evropskim tržištu prošle avio kompanije. EasyJet, Tui i IAG bili su među najbolje performiranim. EasyJet je skočio skoro 9%. Uglavnom je dobar sentiment na ovim akcijama pojava baš zbog odlaganja Brexita.
Izvor: CNBC, Ilirika