Nedeljni pregled 08.04.-12.04.2019
Objavljeno: 15. 04. 2019

Nedelja za nama je na Wall Streetu protekla bez značajnijih promena vrednosti vodećih indeksa. Tačnije, miks negativnih i pozitivnih vesti je onemogućio da se iskristališe jači negativan ili pozitivan trend. Od negativnih novosti to je svakako bila nova prognoza iz MMF, prema kojoj je smanjena procena rasta globalnog BDP na 3,5% za 2019. Od pozitivnijih događaja može se izdvojiti odlaganje Brexita ali i dobri podaci u bankarskoj aktivnosti i izvozu Kine.
 
Na kraju nedelje, JP Morgan je objavio boje od očekivanih rezultata pa je to dalo pozitivna impuls indeksima ali samo toliko da konačna nedeljna promena za S&P500 bude plus 0,5%, dok je za Nasdaq to +0,6%. Dow je gotovo nepromenjen na nedeljnom nivou.
 
Na domaćem BELEX-u indeksi su ostali u blagom uzlaznom trendu. BELEX15 doneo je 0,35% i uglavnom je vođen skokom na Energoprojektu od 4,6%. Specijalnih korporativnih dešavanja nije bilo a fokus investitora na domaćem tržištu verovatno će sada biti na kompanijama koje će odobriti dividende a za koje će presečni dani tek doći. U prvom redu to su Metalac, Fitofaramcija, NIS i Tehnogas.