Dnevni izveštaj 15.04.2019
Objavljeno: 15. 04. 2019

SERBIA:

Saradnja sa Kinom u ekspanziji, među projektima i toplodalekovod Obrenovac-Novi Beograd
Kineske investicije u Srbiji su u daljem razvoju, a pre svega su vezane za infrastrukturu i energetiku, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i dodao da će Srbija iskoristiti samit 16+1 u Dubrovniku da potpiše nove sporazume i memorandume. Mi ćemo i ovu priliku iskoristiti za potpisivanje novih sporazuma i memoranduma. Razgovaraće se o izgradnji deonica autoputa Novi Beograd-Sručin i Požega-Boljare, ali energetika predstavlja jednu od snažnih osnova naše saradnje - rekao je Antić za RTS u Dubrovniku, gde je počeo biznis forum na Samitu premijera 16 zemalja centralne i istocne Evrope i Kine.
Izvor: Krstarica

Budžetski suficit u prvom kvartalu 15,8 milijardi dinara
U prvom kvartalu ove godine ostvaren je suficit u budžetu države od 15,8 milijardi dinara, što je za oko 300 miliona evra više od plana, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. "To je za 34,9 milijardi dinara bolje od budžetskog plana ili za skoro 300 miliona evra smo bolji nego što smo planirali i to samo u prvom kvartalu ove godine", rekao je Mali na međunarodnoj konferenciji koju povodom "Dana konkurencije 2019" organizuje Komisija za zaštitu konkurencije. On je naglasio da je konkurencija veoma važna za srpsku ekonomiju i podsetio da Srbija trenutno ima kreditni rejting BB sa pozitivnim izgledima kod agencije i plan je da dobijemo u naredne dve godine investicioni kreditni rejting.
Izvor: RTV

Nemačka najvažniji partner Srbije, možda uvrstite i Folksvagen na spisak
Nemačka je za Srbiju najvažniji spoljnotrgovinski partner, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali i naglasio da treba još više iskoristiti velike potencijale koji postoje za dalju saradnju. Na tradicionalnom skupu u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija ), Mali je sinoć rekao da su nemačke kompanije u Srbiji, kojih je skoro 1.000 i koje zapošljavaju blizu 60.000 radnika, veoma važan faktor u poslovanju i napredovanju srpske privrede.
Izvor: Blic

INO:

JP Morgan i Disney pogurali indekse u Americi, Evropa takođe u zelenom
Petak je na berzama u Americi završen rastom, a razlog tome su dobre objave rezultata iz bankarskog sektora i Diznijeva promocija novog streaming servisa. S&P500 je dobio 0,66% a Nasdaq 0,46%.
Događaj dana je svakako je bila objava rezultat JP Morgana i Wells Fargo banke. Oba imena objavila su rezultate iznad očekivanja a posebno je impresivan bio JP Morgan, uz rast dobiti veće od očekivanja. Akcija je dobila 4,7% u petak dok je Well rago bio u minusu 2,6% zbog pogoršanih očekivanja direktora za naredne periode poslovanja.
Disney je takođe bio u fokusu. Kompanija je lansirala novi streaming servis i to po povoljnijoj ceni od Netflixa, pa je akcija skočila čitavih 115, dok je Netflix izgubio 4,5%.
Evropske berze završile su dan takođe uglavnom u zelenom, pošto se sentiment iz Amerike preneo i na ova tržišta, mada je bio opterećen pitanjem Brexita i makro podataka. Stoxx600 je dobio simboličnih 0,1%.
Od korporativnih dešavanja, izdvajamo da je Rolls Royce dobio nešto preko 1%, nakon što je pristigla novost da će kompanija proizvoditi motor za Air Premia kompaniju iz Južne Koreje.
Izvor: CNBC, Ilirika