Dnevni izveštaj 16.04.2019
Objavljeno: 16. 04. 2019

SERBIA:

Vrednost potpisanih sporazuma u Dubrovniku skoro 10 mlrd USD
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je vrednost projekata koje je Srbija potpisala na Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Dubrovniku skoro 10 mlrd USD. Ona je za televiziju Prva rekla da je njoj najvažniji "potpis na Memorandum o razumevanju za izgradnju puta Požega-Boljare". Mi smo krenuli u pripremne radove (za deonicu) Preljina - Požega. Vidi se da mi strateški razmišlajmo, deoncu po deonicu - rekla je Brnabić.
Izvor: Ekapija

Inflacija u martu 2,8% na međugodišnjem nivou
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena u martu 2019. godine iznosio je 0,4%. Mesečna inflacija je u najvećoj meri rezultat rasta cena neprerađene hrane i naftnih derivata, dok je najveći uticaj u pravcu smanjenja inflacije imalo sezonski uobičajeno pojeftinjenje turističkih paket aranžmana i odeće i obuće. Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu nastaviti stabilno kretanje u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena.
Izvor: NBS

Elite Agro iz Abu Dabija među najvećim zemljoposednicima u Srbiji
Kompanija za proizvodnju žitarica Elite Agro LLC registrovana u Abu Dabiju, preuzela je nedavno 100% vlasništva u AL Rawafed Holdingu čime je arapska kompanija postala vlasnik 12.000 hektara oranica u Srbiji i ušla u grupu vodećih domaćih zemljoposednika, objavila je Nova ekonomija. Kako je nedavno objavljeno u rešenju o koncentraciji dve kompanije koje je izdala Komisija za zaštitu konkuencije Srbije, glavni konkurentni Arapa su sada Matijević Agrar sa oko 30.000 hektara, MK Grupa Miodraga Kostića sa oko 25.000 hektara, PKB nedavno prodat takođe arapskoj Al Dahri sa oko 18.000 hektara, Almeh sa 15.000 hektara i Delta Agrar Miroslava Miškovića sa oko 12.000 hektara.
Izvor: Ekapija

INO:

Citigroup i GS oborili indekse u SAD, Evropa u plusu zbog prelivenog sentimenta od petka
Za razliku od petka, kada su objave iz JP Morgana i Disneya podigli indekse, jučerašnji rezultati Citigroup i Goldman Sachsa doprineli su njihovom dnevnom padu. S&P500 je izgubio ne tako velikih 0,1% a isti toliki procenat pada je imao i Nasdaq.
Goldman Sachs jeste objavio bolje od očekivanih rezultata u smislu zarade po akciji ali je prihod bio ispod očekivanja, zbog pada na diviziji institucionalnih klijenata, pa je stoga akcija izgubila juče 3,8%.
Citigroup je objavio sličan razvoj događaja – naime, profit po akciji je veći od očekivanog ali zbog ranijeg otkupa sopstvenih akcija, dok je na polju prihoda takođe zabeležen pad, zbog pada na diviziji koja se bavi trgovanjem na berzi . Akcija je izgubila juče 0,1%.
Evropske indeksi bili su međutim u plusu, pošto se dobar sentiment iz Amerike, viđen u petak, tek juče potpuno preneo na Evropu. Stoxx600 je dobio 0,1%.
Nokia je verovatno bila najzanimljivija od većih imena, obzirom da je izgubila 4%, nakon što je Goldamn Scahs snizio rejting akcije. Ova investiciona banka napominje da će kompanija biti suočena sa sve većim konkurencijom od strane Ericssiona i Samsunga.
Izvor: CNBC, Ilirika