Dnevni izveštaj 17.04.2019
Objavljeno: 17. 04. 2019

SERBIA:

Izvoz srpskog agrara u EU utrostručio se za poslednjih devet godina
Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU se utrostručio u poslednjih devet godina, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i naveo da je samo u prošloj godini izvoz srpskog agrara u zemlje EU iznosio 1,3 mlrd EUR. Na otvaranju konferencije "Budućnost hrane - Budućnost zdrave Srbije", Fabrici je rekao da je zajednička poljopriredna politika najsloženija i najuspešnija politika EU koje omogućava da Unija bude najbolje globalno trižšte za prozvodnju, potrošnju i izvoz poljoprivrednih proizvoda.
Izvor: Ekapija

Volkswagen još nije odustao od Srbije
Na vest koju je objavila nemačka agencija DPA, da je Volkswagen suzio izbor zemalja na Bugarsku i Tursku, Lesli Botke, portparolka za proizvodnju i prodaju u Volkswagenu, drži se ranijeg stava da nemački gigant još nije odlučio da li će i gde će u jugoistočnoj Evropi graditi fabriku automobila. Ona je za Politiku rekla da još nema novosti kada je reč o izboru lokacije za izgradnju fabrike. Potvrdila je, piše list, da je njena izjava od pre dve sedmice i dalje aktuelna. Tom prilikom je rekla da su još u fazi definisanja potrebnih zahteva i istraživanja potencijalnih lokacija u istočnoevropskim zemljama.
Izvor: Ekapija

Svetska Banka: Ekonomska situacija u Srbiji dobra, ključne su reforme
Ekonomska situacija u Srbiji je dobra u smislu da postoji privredni rast poslednjih godina, budžetski prihodi rastu i dobri su podaci o zaposlenosti. "Prošle godine, broj zaposlenih povećan je za 38.000, inflacija je niska, budžet je u suficitu. To je mnogo bolji rezultat nego pre pet godina, kada je budžet bio u minusu, zaposlenost niska, budžetski prihodi slabi. Pitanje je da li je to dovoljno dobro za Srbiju", rekao je Ndegva u intervjuu za "Politiku".
Izvor: b92

INO:

Objave novih dobrih rezultata podigle indekse u Americi, Evropa takođe u plusu
Indeksi Na Wall Streetu juče su bili u zelenom pošto se pojavilo pregršt objava korporativnih rezultata, koje su uglavnom bile bolje od očekivanih. S&P500 je napredovao doduše simboličnih 0,05% ali je Nasdaq dobio 0,3% a Dow 0,26%.
Johnson&Johnson je dobio juče 1,8%, nakon objave boljih od očekivanih rezultata. Više od polovine njegovih prihoda došlo je od prodaje lekova na recept, a daj deo je porastao 4%. BalackRock i Bank of America takođe su skočili nakon objave dobrih rezultata.
UnitedHelath je još jedna u nizu kompanija koja je izašla sa rezultatima boljim od očekivanih. Pored dobrih rezultata, United Health je izašao i sa povećanim očekivanjima za celu 2019. godinu ali je akcija jedva dobila 0,01%, zbog novo izdatih zakonskih predloga, podržanih od strane demokrata, a koji joj ne idu na ruku.
Qualcomm i Apple prekinuli su pravni spor koji imaju pa je iz tog razloga, Qualcomm dobio 15% a Apple 0,5%.
Evropske berze bile su mahom u plusu pošto su investitori imali u fokusu sveže objave rezultata i dobre makro objave. Stoxx600 je dobio 0,4%.
Nemačka online maloprodajna kompanija Zolando skočila je 11% nakon objave da očekuje postizanje pozitivnog operativinog rezultata za prvi kvartal tekuće godine.
Sentiment u Evropi je takođe bio podržan i objavom da je u Nemačkoj indeks koji opisuje sentiment investitora popravljen na 3,1 naspram očekivanih 0,8 i negativnih 3,6 u martu.
Izvor: CNBC, Ilirika