Dnevni izveštaj 18.04.2019
Objavljeno: 18. 04. 2019

SERBIA:

Rekordne investicije EBRD - ove godine u Srbiju ulaže 500 miliona EUR
Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, očekuje da će investicije te institucije u Srbiji ove godine premašiti pola milijarde evra. Prema njegovim rečima, to je rekordan iznos od kada ta banka posluje u Srbiji, a nemera im je, kako najavljuju, da taj iznos dostigne milijarde evra. U intervjuu za Tanjug Čakrabati ističe da će taj iznos investicija verovatno pogurati Srbiju za 5 ili 6 mesta na listi od 40 zemalja u kojima EBRD posluje.
Izvor: Ekapija

Vlada usvojila zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima
Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je na sednici Vlade Republike Srbije. Nakon toga, predlog zakona će biti upućen u skupštinsku proceduru. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rešenje. Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavljaju, banaka, i države sa treće strane – naveo je Mali. Razgovori, kaže, nisu bili nimalo laki. – Ali smo uspeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane. Nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga – kaže ministar. Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.
Izvor: mojnovisad.com

Kineska investicija vredna 150 mil EUR - Sredinom 2019. počinje izgradnja stambenog kompleksa u Jajincima
U beogradskom naselju Jajinci uskoro će početi izgradnja kompleksa čiji je radni naziv Villa Banjica, a ukupna površina stambenog dela iznosiće oko 180.000 m2, potvrđeno je za eKapiju iz kompanije New Park Group. Reč je o kineskoj investiciji koja je najavljena još 2014. godine, a investitori na ovom projektu biće Nantong Sanjian Construction Group - CNTC i Singmo Chan, naturalizovani Francuz i bivši predsednik Francusko-kineske privredne komore u Parizu. Građevinska kompanija CNTC posluje po celom svetu, a u Evropi ima projekte u Srbiji i Rumuniji.
Izvor: Ekapija

INO:

S&P500 u minusu zbog pada na sektoru zdravstva, Evropa u simboličnom plusu
Iako su dobri ekonomski podaci iz Kine juče inicijalno uticali na to da indeksi u Americi počnu dan rastom, konačna promena bila je negativna zbog solidnog pada na akcijama iz zdravstvenog sektora.
S&P500 je juče izgubio 0,2% a Nasdaq 0,1%.
Direktor UnitedHealtha je izjavio da će nova zakonska rešenja, predložena od strane demokrata, destabilizovati zdravstveni sistem zemlje. Nakon tog saopštenja, došlo je do solidnih gubitaka na akcijama iz ovog segmenta, koji su se kretali i do 5%.
Morgan Stanley i PepsiCo su objavili bolje od očekivanih rezultata pa su akcije dobile po 2,6% i 3,8%, respektivno.
Evropske berze završile su dan u simboličnim plusevima, tačnije Stoxx600 je dobio neznatnih 0,08%. Banke i proizvođači automobila su bili su najbolje performirani, pošto su objavljeni podaci iz Kine donekle umanjili strahovanja po pitanju globalnog usporavanja.
Commerzbanka je bila među dobitnicima, uz rast od 1,9% a nakon što su se pronele spekulacije da ING neformalno pokušava da otpočne pregovore o preuzimanju iste.
Izvor: CNBC, Ilirika