Dnevni izveštaj 19.04.2019
Objavljeno: 19. 04. 2019

SERBIA:

Fiskalni savet: Neopravdano da se budžet korsti za rešavanje problema s kreditima
Fiskalni savet saopštio je danas da nije opravdano da se budžetska sredstva koriste za rešavanje problema s kreditima indeksiranim u švajcarskim francima. Fiskalni savet je upozorio i da predloženi zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima predstavlja presedan koji nosi fiskalne rizike, jer se odnosi samo na grupu dužnika koji još nisu otplatili svoja dugovanja bankama u švajcarskim francima, a ne na sve dužnike i može se iskoristi za nove zahteve da se iz javnih sredstava subvencionišu i naknade troškova drugim dužnicima koji su isključeni iz sadašnjeg predloga zakona.
Izvor: Beta

Novi vlasnik ulaže 30 miliona evra u Luku Novi Sad
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović razgovarala je sa predstavnicima kompanije DP vorld (DP World) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, novog vlasnika Luke Novi Sad, koji su najavili da će u narednom periodu uložiti 30 miliona evra u Luku. Mihajlović je istakla da će to biti najveća investicija u vodni saobraćaj u Srbiji, navodi se u saopštenju njenog kabineta.’
Izvor: N1

Srbija godišnje od EU prima oko 200 miliona evra bespovratne pomoći
Joksimović: Srbija godišnje od EU prima oko 200 miliona evra bespovratne pomoći Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija godišnje prima od Evropske unije, u proseku, oko 200 miliona evra bespovratne pomoći. "Kada postanete članica EU dobija se godišnje oko milijarde evra, nekad i više", rekla je Jadranka Joksimović na konferenciji "Teritorijalna kohezija i ravnomerni razvoj". Joksimović je izjavila da će zemlje kandidati za članstvo u EU i dalje imati na raspolaganju novac iz predpristupnih fondova, ali da će se, verovatno, ići na projektno regionalno konkurisanje za sredstva iz objedinjenog fonda.
Izvor: N1

INO:

Dobre objave i makro podaci podigli indekse u Americi, Evropa u plusu iz istog razloga
Indeksi u Americi juče su bili u plusu, obzirom da je nekoliko događaja dalo podršku dobrom sentimentu. U prvom redu to su bili rezultati iz Honeywella, United Rentalsa, Travelersa i Snap-a, koji su redom bili bolji od očekivanih. Pored ovoga, dva bitna momenta ticala su se i dobrih podataka o stanju u maloprodaji i IPO-a za Pinterest i Zoom Video Comunications.
Maloprodajni prihodi u SAD skočili su u martu za 1,6%, što je najveći mesečni rast još od septembra 2017. Konsenzus očekivanja iznosio +0,9%, pa je i objava aktuelnih podataka imala pozitivnog uticaja na tržište.
Pineterst i Zoom Video Comunications imali su uspešne IPO procese. Kompanije su u startu dobile po 28,4% i 72,2%, respektivno.
Evropski indeksi bili su mahom u plusu, a početni pad izazvan nešto lošijim makro podacima iz Nemačke i Francuske, brzo je neutralisan nakon nekoliko dobrih korporativnih objava. Stoxx600 dobio je juče 0,2%.
U fokusu investitora u Evropi bili su Unileaver i Schneider Electric koji su objavili bolje od očekivah rezultata. Obe akcije su dobile blizu 3%. Danas su berze u Evropi i Americi zatvorene.
Izvor: CNBC, Ilirika