Dnevni izveštaj 22.04.2019
Objavljeno: 22. 04. 2019

SERBIA:

AIK razmatra kupovinu još nekih banaka u Srbiji i regionu
AIK banka je preuzimanjem Gorenjske banke postala prva banka iz Srbije koja je "iskoračila" na tržište Evropske unije, izjavila je Jelena Galić, predsednik IO AIK banke, i istakla da se razmatra kupovina još nekih banaka u Srbiji i regionu. Galić je, u intervjuu za aprilski broj Magazina Biznis, istakla da je srednjoročna strategija AIK banke da postane jedna od vodećih bankarskih grupacija u ovom delu Evrope. "To podrazumeva da ćemo i u narednom periodu procenjivati i razmatrati sve buduće prilike u regionu, što naravno uključuje i Srbiju", izjavila je Galić.
Izvor: Blic

NBS: Inflacija za godinu dana unapred očekivana na 2,5-2,7%
Prema rezultatima martovske ankete, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu i za dve godine unapred nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%). Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred ostala su nepromenjena u odnosu na februar i iznose 2,7%, dok su očekivanja privrednika povećana na 2,5%, čime su se približila centralnoj vrednosti cilja. Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred i u martu su ostala nepromenjena i od oktobra 2018. nalaze se tačno na centralnoj vrednosti cilja (3,0%). Srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika u martu su neznatno snižena i iznose 2,9%.
Izvor: NBS

Vodafon dobio dozvolu za rad u Srbiji
Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) izdala je dozvolu britanskoj firmi "Vodafon" za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija u oblasti javnih komunikacionih mreža i usluga, saopšteno je danas iz RATEL-a. Ogranak "Vodafone Enterprise Equipment Limited" u Beogradu koristiće mrežu isključivo za tranzitni prenos optičkih signala kroz Srbiju. Izdavanjem dozvole praktično je registrovan ogranak u Srbiji ove, jedne od vodećih svetskih telekomunikacionih kompanija, kao još jedan operator optičke mreže za transport.
Izvor: Blic

INO:

NYSE i evropska tržišta bila su zatvorena u petak