Dnevni izveštaj 23.04.2019
Objavljeno: 23. 04. 2019

SERBIA:

Evropska investiciona banka uložila više od 5,5 mlrd EUR u Srbiju - U toku realizacija 16 velikih projekata
Evropska investiciona banka (EIB) investirala je više od 5,5 mlrd EUR u javni i privatni sektor Srbije, počev od 2001. godine. Kako je izjavila za Novosti direktorka regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre, reč je o više od 70 kapitalnih projekata i 300 manjih na lokalu. Trenutno je u toku realizacija 16 velikih projekata čija je vrednost iznad milijardu evra. EIB ulaže u putnu i železničku infrastrukturu, energetiku, zdravstvo prosvetu, istraživanje i razvoj.
Izvor: Ekapija

Nastavak pregovora o obilaznici i izgradnji metroa u Beogradu sa Powerchinom
Nastavak izgradnjе obilaznicе oko Bеograda i prеdstojеćе učеšćе dеlеgacijе Srbijе, na čеlu sa prеdsеdnikom Rеpublikе Alеksandrom Vučićеm, na samitu „Jеdan pojas, jеdan put“ u Pеkingu, bilе su tеmе sastanka potprеdsеdnicе Vladе Srbijе i ministarkе građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zoranе Mihajlović, sa Žеn Lidžijеm, zamеnikom gеnеralnog dirеktora kinеskе kompanijе Power China Railways. Na sastanku jе bilo rеči i o projеktu izgradnjе mеtroa u Bеogradu, za koji ćе Vlada Srbijе i Ministarstvo građеvinarstva pružiti punu podršku.
Izvor: gradjevinarstvo.rs

MK Grupa ponovo na čelu srpskog agrara
Ukupan izvoz svih žitarica i uljarica u Srbiji tokom 2018. godine iznosio je 2,9 miliona tona, a članice MK Grupe, na čelu sa kompanijom Agroglobe, izvezle su zajedno više od 500.000 tona, čime su postale najveći izvoznik ovih sirovina. Kada je u pitanju najzastupljenija svetska ratarska kultura - kukuruz, u ukupnom izvozu na našem tržištu učestvuje 195 kompanija, među kojima Agroglobe sa ostalim članicama MK Grupe ostvaruje petinu, odnosno izvozi 239,138 tona ove žitarice, navodi se u saopštenju MK Grupe.
Izvor: Tanjug

INO:

Nedelja startovala bez većih promena na Wall Streetu, Evropa zatvorena zbog tamošnjeg vaskršnjeg ponedeljka
Indeksi u Americi su juče završili dan bez značajnijih promena u odnosu na prethodni četvrtak. Razlog tome je što nas ove nedelje čeka niz objava rezultata iz velikih kompanija, poput Coca Cole, Verizona, Tesle, Microsofta, Facebooka, Lockheed Martina, Procter & Gamble, pa investitori radije iščekuju te brojke pre nego se odluče za konkretne poteze. S&P500 je juče dobio 0,1% a Nasdaq 0,2%.
Boeing je bio pod prodajnim pritiskom, nakon natpisa iz New York Timesa, da su se radnici koji sklapaju model 787, počeli žaliti na mere bezbednosti na radu. Kompanija je juče izgubila 0,9%.
Halliburton i Kimberly-Clark bili su među kompanijama koje su juče objavile rezultata i to boje od očekivanih, pa su akcije dobile po 0,3% i 6,1% respektivno.
Izvor: CNBC, Ilirika