Dnevni izveštaj 24.04.2019
Objavljeno: 24. 04. 2019

SERBIA:

Srbija poslala ponudu Volkswagenu - Ako prihvate, stižu u Inđiju, alternativa Jagodina
Priča o dolasku nemačkog automobilskog giganta Volkswagen (Folksvagen) u Srbiju traje već neko vreme, a sada su stigle i naznake na kojoj lokaciji bi mogao da se smesti. Naime, kako saznaju Novosti, Srbija je ponudila teritoriju Inđije. U ponudi se nalazi dokumentacija sa podacima o parceli, kao i predlog dodatnih investicija koje smo spremni da uradimo. Ponuđeno je i da jedna od linija budućeg beogradskog metroa saobraća do Inđije, kako bi i Beograđani mogli da rade u tim pogonima.
Izvor: Ekapija

Šećera jedva za domaće potrebe, možda će morati i da se uvozi
Poljoprivredni proizvođači u Srbiji su ove godine šećernom repom zasejali oko 30.000 hektara, što je polovinu manje nego prošle godine, pa će, zavisno od prinosa, šećera jedva biti dovoljno za domaće potrebe, ali ne i za izvoz, rekao je stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran. On je agenciji Beta kazao da Srbija ima kvotu za izvoz šećera u EU od 180.000 tona i da je pre više godina traženo da se poveća na 220.000 tona jer je tom kulturom zasejavano preko 100.000 hektara. Prostran je kazao da je maksimalna godišnja proizvodnja šećera u Srbiji bila 700.000 tona, što je znatno iznad domaćih potreba od oko 200.000 tona.
Izvor: N1

Huawei otvara regionalni centar za inovacije u Beogradu - Kineski tehnološki div i Vlada Srbije razvijaju projekat pametnih gradova
Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju Plana bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Vlade Kine u okviru inicijative "Pojas i put". U ime vlade, taj dokument potpisaće ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, saopšteno je iz Vlade Srbije. Članovi vlade usvojili su Zaključak o usvajanju teksta Sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Kine. Na sednici je usvojen i Zaključak o zaključivanju Memoranduma o razumevanju za razvoj projekta Pametni gradovi u Srbiji između Vlade Srbije i kompanije Huavej (Huawei techonologies Co, Ltd.).
Svrha potpisivanja tog dokumenta je razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huavej kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i ostalih.
Izvor: Ekapija

INO:

Dobri rezultati podigli indekse na Wall Streetu, Evropa u plusu takođe
Niz dobrih objava rezultata odlučujuće je juče uticao na to da vodeći indeksi u Americi nastave uzlaznom putanjom, od kojih je S&P500 dosegao novi rekord svih vremena, nakon rasta od 0,88%. Nasdaq je dobio 1,32% a Dow 0,55%.
Nekoliko poznatih imena juče je izašlo sa prilično dobrim kvartalnim brojkama. Coca Cola i United Technologies ostvarili su bolje od očekivanih rezultata, pa su dobili 1,7% i 2,5%, respektivno.
Twitter je dobio 16,3%, nakon objave rezultata koji su nadmašili očekivanja. Kompanija je saopštila da je broj mesečnih korisnika dosegao 330 miliona, što je boje od očekivanih 318 miliona.
Lockheed Martin je takođe objavio dobre brojke a akcija je dobila 6% na vrednosti. Ovaj proizvođač aviona objavio je da je margina poslovne dobiti doživela ekspanziju u svim segmentima poslovanja. Procter&Gamble je takođe objavio dobre rezultata ali je akcija izgubila 2,4%.
Evropski indeksi bili su mahom u plusu, pošto investitori na ovim tržištima takođe iščekuju kvartalne objave. Stoxx600 je dobio 0,25%.
Volkswagen je izgubio 1,2%, nakon što se prenela vest da istražni organi ispituju slučaj bonusa za jednog od direktora koji je suspendovan nakon skandala sa lažiranjem podatak ao emisiji gasova.
Izvor: CNBC, Ilirika