Dnevni izveštaj 25.04.2019
Objavljeno: 25. 04. 2019

SERBIA:

JMBN: Srbija prodaje u deo u Jubmes banci tokom maja
Na tender za prodaju Jubmes banke Beograd stigle su dve ponude, od kojih je jedna ispunila sve uslove, kaže ministar finansija Siniša Mali za Tanjug, napominjući da će ta transakcija biti završena posle prvomajskih praznika. "Na osnovu završene tenderske procedure imamo ponudu koja je vredna nešto više od pet miliona evra za 28,5 odsto državnog udela", navodi Mali. Podseća da je država, kao manjinski akcionar u Jubmesu, donela odluku prošle godine da izađe iz vlasništva u toj banci. "Transakcija će se realizovati odmah nakon prvomajskih praznika. To je, inače, jedan od ciljeva definisanih u programu MMF-a.
Izvor: Ekapija

Misija MMF početkom maja u Beogradu
Nova misija MMF-a dolazi početkom maja u Beograd i ostaće dve nedelje, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali i istakao da dobri finansijski rezultati u prvom kvartalu ove godine najavljuju mogućnost povećanja plata i penzija, kao i da će se o tome odlučivati u septembru. "U prvom kvartalu 2019. smo ostvarili suficit od 15,8 milijardi dinara, a planirali smo deficit od oko 19 milijardi, dakle 35 milijardi smo imali bolji rezultat od plana. Da li to znači povećanje plata i penzija, ne automatski. Ali, ako se, što bi narod rekao po jutru dan poznaje, i ako nastavimo sa dobrim rezutlatima, mi ćemo u septembru videti da li imamo fiskalnog prostora za to povećanje", rekao je Mali u izjavi za Tanjug.
Izvor: Kurir

Potpisan Memorandum Srbije, Beograda i kineske kompanije u vezi izgradnje metroa
Vlada Srbije usvojila je više zaključaka među kojima i Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije, Grada Beograda i kineske kompanije Power Construction Corporation of China, u vezi sa realizacijom projekta beogradski metro. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Memorandumom o razumevanju se iskazuje obostrana namera za nastavak dobre međusobne saradnje, u cilju realizovanja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta za Srbiju. Ostaje nejasno da li to znači da su Kinezi sada u prvom planu kada je izgradnja BG metroa u pitanju, iako su za ovaj posao do sada najviše bili zainteresovani Francuzi, na čiju se Studiju izvodljivosti čeka godinama, ali i Rusi.
Izvor: Ekapija

INO:

Rezultati Caterpillara i AT&T oborili indekse, Evropa u minusu, SAP skočio 12%
Vodeći indeksi sa Wall Streeta juče su doživeli korekciju sa svojih istorijskih maksimuma a razlog za to su uglavnom nešto lošije objave iz Catrepillara i AT&T. S&P500 je izgubio 0,2% a isto toliko je u minusu bio i Nasdaq.
Catrepillar jeste ostvario bolje od očekivanih rezultata, ali to nije uticalo na sentiment već su investitori u fokusu imali izjavu direktora, da biznis kompanije u Kini može početi da usporava. Akcija je juče izgubila skoro 3%.
AT&T je izgubio preko 4%, nakon što je objavio prihod koji je nešto niži od očekivanog, premda je imao solidan rast od 17%. Dobit po akciji je bila u skladu sa očekivanjem ali to nije zadovoljilo tržište.
Evropski indeksi bili isu pod prodajnim pritiskom uglavnom zbog pada cene nafte i nešto lošijih korporativnih objava. Stoxx600 bio je tek nešto malo ispod prekjučerašnjeg nivoa.
Akcije proizvođača automobila bile su juče lošije performirane, nakon što je Nissan objavio da smanjuje očekivanja za profit. Naročito je bio pogođen Renualt, koji je izgubio skoro 4%, dok su Fiat i Valeo izgubili preko 1%.
SAP je dobro juče prošao, obzirom da je ostvario rast od 12,5%. Skok je posledica objave da je Elliott fond vlasnik udela u istoj u vrednosti od 1,3 milijarde USD. Kako rečeno iz Elliota, investiciona grupa podržava strategiju SAP-a koja će dovesti do poboljšanja performansi u budućnosti, bez obzira na nadevani gubitak u prvom kvartalu.
Izvor: CNBC, Ilirika