Dnevni izveštaj 30.04.2019
Objavljeno: 30. 04. 2019

S&P500 dosegao novi istorijski maksimum, BELEX u blažoj korekciji na nedeljnom nivou

Protekla nedelja na Wall Streetu završena je rastom S&P500 indeksa od 1,2%, dok je Nasdaq dobio 1,9%. Dobar sentiment podržan je bio pre svega objavama kvartalnih rezultata koje su uglavnom bile boje od očekivanih kod nekih većih imena poput Facebooka, Coca Cole, Microsofta.  Do sada je oko 40% kompanija iz SS&P500 indeksa objavilo kvartalne rezultate, i oni uglavnom  pokazuju manji rast dobiti. S&P500 je inače u toku protekle nedelje dosegao svoj novi istorijski maksimum.

Ova nedelja startovala je tek simboličnim rastom, uglavnom zato što investitori očekuju rezultate iz Appla, General Electric i Qualcomma, pa su trenutno uzdržani od nekih određenijih poteza. S&P500 dobio je u ponedeljak tek 0,1% a Nasdaq 0,2%. Pored novih objava rezultata, u toku nedelje FED će doneti novu odluku u nivou kamatne stope, te će investitori i taj događaj imati u fokusu– opšte je očekivanje da neće biti nikakve izmene.

Evropske berze juče su mahom bile bez većih promena pa je Stoxx600 dobio tek 0,06%.

Na domaćem BELEX-u prethodna skraćena nedelja završena je blažom korekcijom. BELEX15 izgubio je 0,39% dok je BELEXline bio u neznatnom minusu.

Od značajnijih korporativnih dešavanja verovatno je najviše pažnje privukla novost da bi eventualni kupac Jubmes banke mogla biti Altapay Group, koja se bavi menjačkim poslovima. Pred ovoga, Metalac je saopštio da je Skupština odobrila dividendu u iznosu od 85 RSD bruto po akciji sa presečnim danom 14.april tekuće godine.

Jedinstvo Sevojno je objavilo nekonsolidvani godišnji izveštaj u kome je saopšteno da se za tekuću godinu očekivanju mnogo veći prihod u odnosu na 2018, te da trenutno kompanija ima ugovorenih preko 100 miliona EUR poslova za realizaciju. Ove nedelje, imaćemo samo dva trgovačka dana, te se ne bio mogla očekivati značajnija aktivnost investitora.

Izvor: CNBC, Ilirika