Dnevni izveštaj 03.05.2019
Objavljeno: 03. 05. 2019

SERBIA:

Rast BDP Srbije u prvom kvartalu 2,3%
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 2,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Budžetom je za ovu godinu planiran rast BDP-a od 3,5 odsto. U 2018. godini rast BDP Srbije bio je 4,4 odsto.
Izvor: N1

NIIS: NIS objavio dramatičan pad profita u prvom kvartalu
NIS je objavio kvartalni profit od samo 158 miliona RSD, što je 96% niže nego godinu dana ranije. Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 6,3 milijarde dinara, i manji je za 30% na godišnjem nivou što je u velikoj meri uslovilo pad profita, kao i veći negativni ostali rezultat. Na ostvarene finansijske rezultate NIS grupe u prvom kvartalu uticale su niže prosečne cene nafte u odnosu na prvo tromesečje 2018. godine, kapitalni remont u Rafineriji nafte Pančevo i veća amortizacija. Nakon ovih rezultata izgledi da NIS ostvari bolji profit u 2019. u odnosu na 2018. su značajno smanjeni, tačnije verovatnoća pada istog (na celogodišnjem nivou) u opsegu od oko 30% je izvesna.
Izvor: NIS, Ilirika

ENHL: Energoprojekt objavio bolji konsolidovani profit za 2018, uz solidan pad prihoda
Energoprojekt je objavio konsolidovani neto profit za 2018. u iznosu do 740 miliona RSD, što je za 41% više nego godinu dana ranije, međutim povećane je posledica ostalog i finansijskog rezultata. Kompanija je zabeležila solidan pad godišnjih prihoda od skoro 30%, verovatno kao posledica manjeg obima realizovanih poslova i nepovoljnog kursa dolara i evra. Konsolidovani poslovni dobitak iznosi svega 62 miliona RSD, što je neuporedivo manje u odnosu na 1 milijardu RSD iz 2018.
Izvor: Belex, Ilirika

INO:

Evropa u minus nakon odluke Boe, VW dobio 4%
Indeksi u Americi juče su bili pod novim prodajnim pritiskom pošto investitori i dalje negativno reaguju na nadevano saopštenje iz FED-a da snižavanje referentne kamatne stope nije u planu za ovu godinu. S&P500 je juče izgubio 0,21% a Nasdaq 0,16%.
Negativna korekcija na tržištu bila je uzrokovana i padom na Applu i Microsoftu koji su nakon nedavno objavljenih rezultata imali rast ka novim maksimalnim nivoima. Apple je juče izgubio 0,65%, nakon skoka od 6% u utorak, kada je objavio dobre rezultata, dobra očekivanja i poboljšanje performansi u Kini. Microsoft je korigovan za 1,3%, i to je drugi dan njegovog pada nakon što je nakratko dosegao kapitalizaciju od jednog biliona.
Tesla je juče skočio 3%, nakon što je otkrio planove da namerava da podigne novi kapital u visini od 2 milijarde USD od čega će 1,35 milijardi biti u konvertibilnim obveznicama.
Evropske berze bile su mahom u minusu, pošto investitori nisu nabolje reagovali na komentare iz Bank of England ali iz FED-a, vezanih za planove oko budućeg nivoa kamatne stope. Stoxx600 je izgubio 0,6%.
Od korporativnih dešavanja verovatno je objava rezultat iz VW bila najinteresantnija, Kompanija je objavila brojke koje su bila u skladu sa očekivanjima tržišta a akcija je posledično dobila 4% na vrednosti.
Izvor: CNBC, Ilirika