Dnevni izveštaj 06.05.2019
Objavljeno: 06. 05. 2019

SERBIA:

Prosečna neto plata u Srbiji 52.426 dinara
Prosečna neto plata u Srbiji, odnosno ona bez poreza i doprinosa, u februaru ove godine bila je 52.426 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Medijalna neto zarada iznosila je 40.308 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Zaposleni u radnom odnosu ostvarili su neto zaradu od 52.752 dinara, a oni van radnog odnosa 33.876 dinara. Kada je reč o oblastima, prosečna neto plata je bila najmanja u uslugama smeštaja i ishrane - 33.104 dinara, dok je najveća bila u oblasti informisanja i komunikacija 92.960 dinara.
Izvor: Ekapija

KMBN: Komercijalna objavila pad profita u prvom kvartalu tekuće godine
Komercijalna Banka je objavila kvartalni profit u iznosu do 1,66 milijarde RSD, što je za 12% manje nego godinu dana ranije. Pad je posledica povećanih ostalih rashoda i stagnacije glavnih izvora prihoda – neto prihoda od kamata i neto prihoda od naknada i provizija. Aktiva banke ostala je gotovo neizmenjena dok je nivo kreditne aktivnosti takođe gotov bez promena.
Izvor: KMBN, Ilirika

Fič: Stabilni izgledi za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije
Rejting agencija "Fič Ratings" potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB. Potvrđeni su i stabilni izgledi za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS). Prema oceni te agencije, odluka o potvrđivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu ocene kontinuiteta ekonomske politike, usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga.
Izvor: b92, Ilirika

INO:

Dobri podaci sa tržišta rada progurali indekse u Americi, Evropa takođe dobro odreagovala na tamošnje podatke
Najnoviji izveštaj sa američkog tržišta rada pokazao je da je tamošnja ekonomija kreirala mnogo više radnih mesta u aprilu nego se očekivalo, tako da je nezaposlenost ponovo na rekordno niskom nivou. To je bio razlog za rast indeksa u petak, pa je S&P500 dobio 1%, dok je Nasdaq imao rast od 1,6%.
Na rast indeksa tehnoloških akcija imao je uticaja i skok na Amazonu od 3,2%, koji je posledica izjave čuvenog Vorena Buffeta, da njegova investiciona kompanija trenutno kupuje akcije istog.
Evropski indeksi takođe su dobro odreagovali na vesti iz Amerike, pa je to bio razlog za rast i na tamošnjem tržištu. Stoxx600 je u petak dobio 0,4%.
Adidas je imao skok od preko 8%, pa je dosegao do novog istorijskog maksimuma, nakon što je objavio rast kvartalnog profita za 17%.
Societe Generale je dobio 1,5%, nakon što je saopštio da je proces restrukturiranja, koji je započet prošle godine, sada počeo da daje rezultate. Banka je ipak objavila pad profita u prvom kvartalu od 26%.
Izvor: CNBC, Ilirika