Dnevni izveštaj 07.05.2019
Objavljeno: 07. 05. 2019

SERBIA:

Očekuje se dolazak velike nemačke tehnološke kompanije
Predsednik Aleksandar Vučić najavio je dolazak jedne od tehnološki najnaprednijih nemačkih kompanija u Srbiju i dodao da nije reč o Folksvagenu. "Verujem da ću sledeće nedelje uspeti da završim dolazak jedne velike, jedne od tehnološki najnaprednijih nemačkih kompanija, u Srbiju", preneo je Vučić novinarima posle nedavnog obilaska radova na izgradnji mosta Surčin-Obrenovac.
Izvor: b92

Prodaja Budimke zakazana za 11. jun 2019. - Početna cena oko 4,5 miliona EUR
Požeška "Budimka", čiji džemovi, pekmezi, sokovi, su nekada dominirali jugoslovenskim tržištem i bili kičma poljoprivrede ovog kraja, posle dugo godina tavorenja uskoro kreće u novi život, sa novim vlasnikom. Prodaja ovog preduzeća, čije bankrotstvo je proglašeno krajem pretprošle godine, zakazana je za 11. jun, a početna cena biće oko 4,5 miliona evra. S obzirom na imena koja se vode kao potencijalni kupci, ali profit koji obećavaju brend i potencijali "Budimke", očekuje se da će prodajna cena drastično odudariti od početne.
Izvor: Ekapija

Javni dug Srbije na kraju marta 23,39 mlrd EUR
Javni dug Srbije iznosio je na kraju marta 2019. godine 23,39 mlrd EUR, što čini 50,9% bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. Javni dug je nominalno veći za 240 mil EUR u odnosu na kraj februara, kada je iznosio 23,15 mlrd EUR, i kada je njegov udeo u BDP-u bio 50,4%.
Izvor: Ekapija

INO:

Nove tenzije oko trgovinskih pregovora SAD-Kina oborile globalne indekse
Pitanje trgovinskih odnosa SAD-Kina ponovo je u centru pažnje, nakon duže pauze. Trampove pretnje novim tarifama imale su negativnog uticaja na kretanje indeksa u Americi i Evropi. Inicijalni pad u Americi je bio solidan ali se do kraja dana stanje popravilo pošto tržište ipak očekuje dolazak kineske delegacije na pregovore i sporazum. U konačnom skoru, S&P500 je izgubio 0,4% a Nasdaq 0,5%. Nije bilo drugih značajnijih tema koje su juče okupirale pažnju investitora na Wall Streetu.
Evropska tržišta su prošla mnogo gore, tačnije na ivici rasprodaje, nakon Trampove izjave o novim tarifama za kineske proizvode. DAX i CAC izgubili su skoro po 1%.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope, može se izdvojiti TyssenKrupp, koji prema pisanju Reutersa još uvek pokušava da iznađe dogovor sa evropskim antimonopolskim telima, povodom planiranog joint ventura sa Tata Steelom.
Izvor: CNBC, Ilirika