Dnevni izveštaj 08.05.2019
Objavljeno: 08. 05. 2019

SERBIA:

Sa Svetskom bankom potpisana tri ugovora o zajmu za projekte vredne 142 mil USD
Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas (7. maja) u Beogradu sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Sirilom Milerom i tom prilikom potpisana su tri ugovora o zajmu za projekte vredne ukupno 142 mil USD. Ministar Mali je potpisao sporazume sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom za projekat unapređenja elektronske uprave, zatim za projekat modernizacije poreske administracije i za projekat unapređenja trgovine i saobraćaja na Zapadnom Balkanu uz primenu višefaznog programskog pristupa.
Izvor: b92

Raste potražnja za keš kreditima u Srbiji
Građani se kod banaka sve više zadužuju i trenutno vraćaju oko sedam milijardi evra. Preračunato, svaki građanin je banci dužan oko hiljadu evra, čak i onaj koji se uopšte nije zadužio. S gledišta Svetske banke, odnosno njene beogradske kancelarije, problem je što su se građani keš kreditima zadužili tri i po milijarde evra, što je ravno zaduženju za stambene kredite. Objašnjavaju da su gotovinski zajmovi rizičniji, jer ne idu u investicije, već u potrošnju. A kad je neko prezadužen raste verovatnoća da dug ne može da vrati.
Izvor: Blic

Iz Srbije prošle godine izneto 930 miliona EUR u ofšor zone
Firme koje posluju u Srbiji iznele su prošle godine u ofšor zone 930 miliona evra. Prema podacima Narodne banke Srbije, najviše novca je otišlo u Hong Kong (764 miliona evra), zatim u Singapur (67,3 miliona evra) i na Britanska Devičanska Ostrva (22 miliona evra). Milioni evra istovremno su transferisani i ka Panami (10 miliona evra), Lihtenštajnu, Maršalskim ostrvima (9 miliona evra), Dominikani, Libanu, Belizeu i Sejšelima ( 3 miliona evra). Interesantno je i da se redosled ovih zemalja značajno promenio u odnosu na pre nekoliko godina. Tako je, recimo, u 2015. godini na prvom mestu bila Holandija, dok su drugo i treće mesto delile Luksemburg u Britanska Devičanska ostrva.
Izvor: Blic

INO:

Nova eskalacija trgovinskih tenzija između SAD i Kine obara i dalje vodeće indekse
Loš dan na berzama u Americi doneo je solidan dnevni pad vodećih indeksa, nakon jasnih znakova pojedinih zvaničnika iz SAD da se već u petak mogu očekivati nove i povećane tarife na kineske proizvode. Tako je razvejana sumnja i nada tržišta da se do dogovora stiže brzo. S&P500 izgubio je juče 1,65% a Nasdaq 1,69%. Pod najvećim prodajnim pritiskom bile su svakako kompanije koje imaju velike operacije izvan SAD poput Boeinga i Catrepillara kao i one kojima je kinesko tržište od značaja, poput Appla ili Nvidie. Ostale teme nisu bile od većeg značaja za kretanje indeksa. Od korporativnih dešavanja, može se pomenuti AIG, koji je objavio kvartalne rezultate bolje od očekivanja te najavio da za ovu godinu konačno očekuje neto profit.
Evropski indeksi ponovo su bili pod solidnim prodajnim pritiscima, pošto i tamošnji investitori u centar pažnje stavljaju sada obnovljene trgovinske nesuglasice SAD-Kina. Stoxx600 izgubio je 1,5% na dnevnom nivou.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je BMW izgubio oko 4%, nakon što je objavio pad kvartalnog profita od 78%, zbog većih troškova i rezervisanja.
Evropska Komisija je u međuvremeno objavila neizmenjene projekcije za rast u EU – u najnovijem izveštaju, očekuje se rast zone od 1,4% ove i 1,6%, sledeće godine, uz smanjenja očekivanja za rast Nemačke.
Izvor: CNBC, Ilirika