Dnevni izveštaj 09.05.2019
Objavljeno: 09. 05. 2019

SERBIA:

EBRD predviđa ravnomeran rast na Zapadnom Balkanu - Crna Gora i Srbija najbrže rastuće ekonomije u regionu u 2018.
EBRD očekuje nastavak ravnomernog privrednog rasta u šest država Zapadnog Balkana u 2019, uprkos nepovoljnoj situaciji u međunardnom ekonomskom okruženju, usled koje može doći do usporavanja dinamike rasta u nekim zemljama u regionu. Rast u Srbiji povećao se do 4,3% u 2018, nakon samo 2% u 2017, kao rezultat nastavka oporavka domaće potražnje i snažnog izvoza. Očekuje se usporavanje rasta na 3,5% u 2019, a zatim blago povećanje na 3,8% u 2020, sa privatnom potrošnjom, investicijama i izvozom kao glavnim pokretačima rasta, dok će suprotan efekat imati povećanje uvoza.
Izvor: Ekapija

Izgradnja deonice autoputa Preljina-Požega počinje 17. maja
Radovi na izgradnji deonice Preljina - Požega na Koridoru 11 počeće 17. maja, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Odgovarajući na pitanja novinara u vеzi sa ugovorima i mеmorandumima potpisanim na drugom forumu Pojas i put Mihajlovićеva jе rеkla da jе u Pеkingu izmеđu ostalog potpisan finansijski ugovor za izgradnju ovе dеonicе vrеdnе 450 mil EUR.
Izvor: Ekapija

MMF će preporučiti poskupljenje struje do 5%?
Misija MMF preporučiće da se cena struje od leta koriguje do 5%, jer je analiza Svetske banke za prethodnu godinu pokazala da je srpski kilovat među najjeftinijim u Evropi, piše Blic. List navodi da postoje indicije da će srpska strana, zbog socijalnih uslova, insistirati na tome da to bude manje, odnosno oko 3%. Koliki će tačno procenat biti, znaće se posle pregovora sa misijom MMF, koja u Srbiju dolazi u petak, 10. maja, a predvodiće je novi šef Jan Kes Martejn, piše list.
Izvor: Blic

INO:

Juče bez većih promena na Wall Streetu, Evropa u plusu
Nesigurnost oko postizanja sporazuma između SAD i Kine i dalje zaokuplja investitore, premda je bilo i pozitivnih tonova juče na tom polju. Indeksi su završili dan bez većih promena, tačnije nije došlo do oporavka od prekjučerašnjeg pada. S&P500 izgubio je 0,16% a Nasdaq 0,26%.
Negativnom sentimentu dali su doprinos i Intel i nedavno listirani Lyft. Intel je naime objavio da u naredne tri godine očekuje jednocifreni rast prihoda. To je juče za posledicu imalo pad akcije od 2,46%.
Lyft je pak objavio juče solidan kvartalni gubitak, i to je njegova prva objava nakon listiranja. Akcija je izgubila 10,8%. Neki analitičari smatraju pak da je objavljeni izveštaj ukazao na naznake skretanja u zonu profitabilnosti u narednim periodima.
Nakon najava iz Amerike da će se kinezi ipak pojaviti na pregovorima, došlo je do skoka i na vodećim berzama u Evropi. Stoxx600 dobio je juče 0,22%.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo Siemens, koji je objavio poslovni profit koji je bio bolji od očekivanog – 2,4 milijarde EUR (+7% g/g) naspram 2,24 očekivanih. Akcija je dobila 4,5%.
Izvor: CNBC, Ilirika