Dnevni izveštaj 13.05.2019
Objavljeno: 13. 05. 2019

SERBIA:

Potpisan ugovor o prodaji Luke Novi Sad kompaniji P&O Port Dubai za 7,99 mil EUR
Ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad potpisali su u petak u Vladi Srbije državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i Rado Antolović, izvršni direktor preduzeća P&O Port Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje posluje u sastavu kompanije DP World, trećeg najvećeg lučkog operatera na svetu. Luka Novi Sad bila je jedina preostala luka u državnom vlasništvu, a prodata je za 7,99 mil EUR koliko je i iznosila početna cena na tenderu. Plan je da u naredne tri godine investicije u ovu luku budu više od 15 mil EUR.
Izvor: Ekapija

Počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Srbije
Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su u petak plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije. Delegaciju Republike Srbije predvodi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu. U razgovorima su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija. Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi novi šef misije Jan Kejs Martejn, boravi u Beogradu od 9. do 21. maja kako bi se obavili razgovori u vezi s drugim polugodišnjim razmatranjem Instrumenta za koordinaciju politike, zajedno s konsultacijama po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda. Pored toga, biće sveobuhvatno analizirana opšta privredna i finansijska situacija u Srbiji u okviru konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, kao i izgledi za dalji rast. Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike i mera, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.
Izvor: NBS

Uslovima poslovanja u Srbiji zadovoljno 57% nemačkih preduzeća - Svi bi ponovo uložili u našu zemlju
Od svih nemačkih firmi koje posluju u Srbiji, 57% zadovoljno je uslovima poslovanja u našoj zemlji, rezultati su ankete koju je sprovela Nemačko-srpska privredna komora (AHK) koja je pokazala da bi se svi nemački investitori koji posluju u Srbiji ponovo odlučili da ovde ulažu. Nemačke i srpske kompanije - članice Nemačko-srpske privredne komore (AHK), pozitivno su ocenile privrednu klimu u Srbiji, a 88% među članicama Komore iz dve zemlje navelo je da bi ponovo investiralo u Srbiji, pokazuju rezultati ankete, koju je AHK sprovela 14. put među svojim kompanijama članicama.
Izvor: Ekapija

INO:

Petak doneo oporavka indeksa u Americi, Evropa takođe u zelenom
Tema trgovinskih odnosa SAD-Kina ostaje u centru pažnje a petak je doneo delimični oporavak indeksa na Wall Streetu, pošto je Tramp izjavio da se pregovori sa Kinom nastavljaju a da njegov odnos sa Xijem ostaje sasvim stabilan. S&P500 dobio je 0,37% a Nasdaq tek 0,08%.
Uber je od petka i zvanično listiran a sa početne cene od 45 USD po akciji spao je na 42 USD, izgubivši tako skoro 8%.
Evropske berze takođe su završile dan u plusu, te činjenica da su u petak na snagu stupile nove američke tarife na kinesku robu nisu imale većeg uticaja. Stoxx600 je odbio 0,4% a od lokalnih indeksa DAX je napredovao najviše – 0,85%.
Gledajući na pojedinačne akcije u Evropi, Thyssenkrupp je bio top dobitnik među većim imenima, obzirom da je dobio velikih 28,4%, a nakon što je najavio da planira parcijalni listing svog biznisa sa lifovima.
Izvor: CNBC, Ilirika