Dnevni izveštaj 14.05.2019
Objavljeno: 14. 05. 2019

SERBIA:

NBS: Međugodišnja inflacija u aprilu 3,1%
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u aprilu povećane za 0,7%. Najveći uticaj u pravcu povećanja cena imali su sezonsko poskupljenje neprerađene hrane, odeće i obuće, kao i više cene naftnih derivata. Međugodišnja inflacija je nastavila da se kreće u granicama cilja Narodne banke Srbije i u aprilu iznosila je 3,1%, pri čemu je i bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) ostala niska i stabilna na nivou od 1,4% međugodišnje.
Izvor: NBS

Vrednost građevinskih radova porasla u Srbiji porasla 17,6%
Vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije porasla je u prvom kvartalu ove godine za 17,6 odsto u tekućim cenama, u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). RZS dodaje da rast u stalnim cenama iznosi 13,6 procenata, a posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama povećana je 21,6 odsto, a na ostalim građevinama 8,7 procenata, u stalnim cenama.
Izvor: Seebiz

U nove infrastrukturne projekte oko 8 milijardi evra
Vrednost novog investicionog ciklusa u projekte infrastrukture u Srbiji je veća od osam milijardi evra, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja se danas sastala sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef misije Jan Kes Martejn. Mihajlović je posle sastanka novinarima rekla da ove godine počinju projekti u okviru novog investicionog ciklusa vredni oko 5,2 milijarde evra, a sledeće godine i projekti čija će vrednosti biti 3,5 milijardi evra. Istakla je da, posebno u poslednje tri godine, građevinarstvo i saobraćaj daje najveći doprinos rastu BDP-a u Srbiji, te da zbog toga dobijamo pohvale MMF-a. "U prvom kvartalu ove godine doprinos građevinarstva je 13,1 odsto u rastu BDP-a. Sve što radimo se direktno odražava na rast BDP-a", rekla je Mihajlović i navela da će se tek sledeće i naredne godine pokazati kolika je važnost novog investicionog ciklusa.
Izvor: RTV

INO:

Uzvratne mere Kine oborile indekse u Americi i Evropi
Kina je odlučila da od 1.juna tekuće godine uvede svoje nove takse na 60 milijardi USD vredan uvoz iz Amerike, a kao vid kontra mere nakon američkih tarifa od petka. To za tržišta znači novu eskalaciju trgovinskih spora dve zemlje, pa su indeksi doživeli juče snažan dnevni pad. S&P500 izgubio je 2,4% a Nasdaq čak 3,4%.
Tradicionalno je pritisak prodaje bio izražen na osetljivim kompanijama po ovom pitanju. Caterpillar je izgubio 4,6% a Apple 5,89%. Boeing je bio u minusu od 4,9%. Sektor nekretnina i kompanija koje pružaju javne usluge su bili u zelenom, pošto se smatraju defanzivnim izborom.
Evropski indeksi takođe su bili u crvenom, iz istog razloga kao i Amerika ali i Azija. Stoxx600 izgubio je 1,2%. Od tamošnjih korporativnih dešavanja vredni pomena su E.On i Centrica obzirom da su objavili rezultate za prvi kvartal. E.On je objavio poslovnu dobit koja je nešto viša od očekivane, tačnije ubeležila je manji pad, pa je akcija bili bez veće cenovne promene, dok je Centrica dobila 3%, nakon objave solidnog rasta prihoda od prodaje gasa.
Izvor: CNBC, Ilirika