Dnevni izveštaj 15.05.2019
Objavljeno: 15. 05. 2019

SERBIA:

Srbija spremna za izgradnju autoputa Ruma-Šabac - Čeka se kredit Azerbejdžana u iznosu od 210 mil EUR
Ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović razgovarala jе sa ambasadorom Azеrbеjdžana Eldarom Hasanovim o projеktu izgradnjе autoputa Ruma-Šabac i brzе saobraćajnicе Šabac-Loznica. Mi smo sprеmni za rеalizaciju ovog projеkta, koji jе za nas jеdan od prioritеtnih u ovoj godini. Stoga jе važno da što prе azеrbеjdžanska strana odobri krеdit u iznosu od 210 mil EUR, kako bismo mogli da krеnеmo s radovima - rеkla jе Mihajlovićеva.
Izvor: Ekapija

Od početka godine milijarda evra investicija
Poreska reforma, reforma rudarskog i energetskog sektora, nastavak borbe za investitore, deo su paketa reformi od sedam tačaka koje će država preduzeti u narednih godinu dana u cilju bržeg privrednog rasta. Tu su još digitalizacija javnih službi, razvoj kompletne infrastrukture i povećanje minimalca i prosečne plate, navodi "Srpski telegraf". Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je za list da je od početka godine, zaključno s prvom dekadom aprila, evidentiran priliv stranih direktnih investicija već dostigao cifru od jedne milijarde evra, što je pokazatelj koji govori u prilog očekivanjima.
Izvor: Blic

MTLC: Metalac objavio nekonsolidvane rezultate za prvi kvartal
Metalac je objavio nekonsolidovane rezultate za prvi kvartal tekuće godine. Podaci pokazuju da je većina zavisnih firmi poslovala ili isto kao godinu dana ranije ili nešto lošije. Metalac posuđe, najveća proizvodna firma imala je gotovo identične rezultate u smislu pozicije prihoda i profita. Zavisna firma u Rusiji, Metrot imala je pad prihoda od 23% ali je rezultat mnogo bolji zbog velikih finansijskih dobitaka. Za ovu godinu Metalac planira rast prihoda od 4% i rast bruto dobiti od 7%.
Izvor: RTV

INO:

Blaži oporavak na Wall Streetu zabeležen juče; Evropski indeksi takođe u plusu
Nakon solidnog pada od ponedeljka i izraženog silaznog trenda od prošle nedelje, juče je došlo do izvesnog opravka vodećih indeksa na američkim berzama, što se u ovakvim prilikama moglo i očekivati, obzirom da nije bilo novih negativnih novosti povodom pitanja odnosa Kine i Amerike na planu trgovinskih odnosa. S&P500 juče dobio 0,8% a Nasdaq 1,1%.
Od većih imena, Boeing je dobio 1,7%, Apple 1,6% a Caterpillar 1,7%. Cisco i Coca-Coal, koji su dobili povećane rejtinge od strane BoA i Morgan Stanley su napredovali po 1,4% i 1,3% respektivno.
Na evropskim berzama juče je takođe zabeležen delimičan oporavak, što se i moglo očekivati nakon nekoliko dana solidnih padova. Stoxx600 je dobio 0,91%.
Od korporativnih dešavanja, izdvajamo da je Allianz je ostvario nešto bolji profit od očekivanog i potvrdio svoja očekivanja za 2019. Akcija je juče bila u blagom plusu.
Volkswagen je dobio 1% nakon što je objavio da plinara IPO za svoju diviziju kamiona.
Vodafone je dan završio padom od 3,7% nakon što je najavio smanjenje dividende, kako bi se izborio sa velikim dugom.
Izvor: CNBC, Ilirika