Dnevni izveštaj 16.05.2019
Objavljeno: 16. 05. 2019

SERBIA:
Za sada bez poskupljenja struje

Od prošle sedmice, od kada je delegacija Međunarodnog monetarnog fonda stigla u Beograd, mediji spekulišu da će jedna od preporuka biti i povećanje cene struje za 5%. Analiza Svetske banke potvrdila je da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi. Kako RTS navodi, u razgovorima MMF-a i Vlade za sada nije bilo reči o poskupljenju kilovata, a ni EPS nije podneo zahtev za korekciju cene. Aražman sa MMF-om je savetodavan, razgovori traju dve sedmice i nije isključeno da u sklopu nastavka reformi EPS-u preporuče i povećanje cena. To ne mora da bude obavezujuće jer cenu struje odobrava Agencija za energetiku, ali prvo EPS mora da prosledi zahtev koji prethodno odobri Nadzorni odbor kompanije.
Izvor: Ekapija

Devizne rezerve NBS 11,3 milijarde EUR
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 11.336,0 miliona evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 178 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Bruto devizne rezerve su u prethodnoj godini dana (kraj aprila 2019. u odnosu na kraj aprila 2018) povećane za čak 906,4 miliona evra (gotovo u celosti po osnovu deviznih intervencija Narodne banke Srbije – za 1.105 miliona evra), i to u ambijentu u kojem se Republika Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za preko 1,8 milijardi evra.
Izvor: NBS

Rast srpskog izvoza u prvom kvartalu 10,4 odsto
Izvoz Srbije u prva tri meseca 2019. je porastao za 10,4 odsto, što je više nego što je planirano za celu godinu, izjavio je Milan Trajković, zamenik generalnog direktora Odeljenja za ekonomska istraživanja i statistiku u Narodnoj banci Srbije. Trajković je, na upit novinara kako komentariše to što je Evropska komisija (EK) smanjila prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za ovu godinu sa 3,5 na 3,1 odsto zbog usporavanja privreda koje su najveći trgovinski partneri naše zemlje, odgovorio da je glavni razlog za to njihova procena da će naš izvoz usporiti u 2019.
Izvor: krstarica

INO:
Trampovo odlaganje tarifa na automobile podiglo indekse

Odluka Trampa da odloži uvođenje tarifa na uvoz automobila na uvoz u SAD, juče je pozitivno uticalo na svetske indekse, naročito na one u Evropi ali i na lokalne, sa Wall Streeta. S&P500 je dobio 0,6% a Nasdaq 1,1%.
Boeing i Alphabet su takođe imali uticaja na rast indeksa. Naime, Boeing je dobio 0,8%, nakon što je Federalna Avio Agencija objavila da očekuje da će kompanija uskoro podneti zahtev za odobrenje prepravke softwera za 737 Max modele. Alphabet je dobio juče 4,1%, nakon što je Deutsche Bank podigla target cenu sa 1,300 USD na 1,400 USD po akciji.
Od makro dešavanja, pažnju je privukao podatak da je maloprodaja u Americi u aprili u padu od 0,2%, dok je očekivanje ekonomista bio rast od 0,2%. Sa druge strane iz Kine stiži podaci o rastu industrijske proizvodnje od 5,4%, što je najniža stopa još od 2003. godine.
Evropski indeksi bili su u plusu zbog Trampove odluke o odlaganju tarifa na autombile. Stoxx600 je dobio juče 0,39% a benefite su svakako pokupili proizvođači automobila – BMW, Daimler, Porsche dobili su svi oko 3%.
Commerzbanka je izgubila 2,9% iako su se pojavile spekulacije da se italijanski Unicredit već sprema da lansira ponudu za preuzimanje za istu.
Izvor: CNBC, Ilirika