Dnevni izveštaj 17.05.2019
Objavljeno: 17. 05. 2019

SERBIA:

ENHL: Energoprojekt prijavio 346 miliona EUR ugovornih a nedovršenih poslova
U svom izveštaju za prvi kvartal tekuće godine (koji obuhvat samo matičnu kompaniju), Energoprojekt je naveo da vrednost ugovorenih a nedovršenih poslova trenutno iznosi 346 miliona EUR. Za ovu godinu je planirano ugovaranje poslova u vrednosti od 273 miliona EUR od čega 52% iz inostranstva. U prvo kvartalu je ugovoreno 34,5 miliona EUR novih poslova.
Izvor: Belex, Ilirika

NBS: Prva 4 meseca strane direktne investicije u Srbiji 1,2 mlrd EUR
Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prva četiri meseca 1,2 mlrd EUR, što je rast od 14% u odnosu na isti period prošle godine, izjavila je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije (NBS). Atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat je, pre svega, unapređenja poslovnog ambijenta i povoljnih finansijskih uslova, a ubrzana je i realizacija infrastrukturnih projekata - rekla je Tabaković na konferenciji za medije u NBS.I
Izvor: Ekapija

JESV: Jedinstvo objavilo rast prihoda i nešto manju dobit za prvi kvartal
Jedinstvo Sevojno objavilo je nekonsolidovane prihode za prvi kvartal u visini od 573 miliona RSD, što je za 16% više nego godinu dana ranije. Rast korespondira sa najavom kompanije da očekuje veće prihode ove godine, verovatno zbog većeg obima poslova za realizaciju. Poslovna dobit je povećana na 22,7 miliona RSD, tačnije 57%, dok je neto profit u padu za 21%, zbog nešto nepovoljnijeg finansijskog rezultata. Ove krajnje brojke ipak treba uzimati uz rezervu, obzirom da veoma osciliraju tokom kvartala, te se tek u konačnom godišnjem skoru može sagledati pravilnija slika poslovanja.
Izvor: Belex, Ilirika

INO:

Walmart i banke vodile američke indekse u zeleno; Evropa u plusu
Sentiment na Wall Streetu je juče bio pozitivan, a uglavnom podržan skokom na Walmartu, akcijama banka i dobrom objavom iz Cisca. S&P500 je dobio 0,8% a Nasdaq 0,9%.
Walmart je objavio rezultate koji su boji od očekivanih, za svoj prva kvartal fiskalne 2020. Akcija je dobila juče 2,5% a kompanija je objavila da će postići sve svoje ciljeve za fiskalnu 2019.
Cisco je takođe objavio rezultate bolje od očekivanih, i objavio poboljšanja očekivanja za prihode pa je akcija skočila juče 6,9%.
Akcije banaka bile su redom u zelenom, pošto je došlo do rasta kamate na desetogodišnje trezorce na 2,4%, a uglavnom zbog dobrih makro objava, poput skoka u novogradnji i pada broja onih koji su se prijavili na tržište rada kao nezaposleni.
Evropski indeksi dan su završili takođe plusevima, pošto je bar juče tema trgovinskih tenzija bila van fokusa. Stoxx600 je dobio 1,2%.
Od važnijih korporativnih objava izdvajamo Generali, koji je objavio skok profita za prvi kvartal od 28%, a koji je bio vođen rastom prihoda i poslovne odbiti. Akcija je dobila tek 0,4%.
Izvor: CNBC, Ilirika