Dnevni izveštaj 20.05.2019
Objavljeno: 20. 05. 2019

SERBIA:

I 2019. verovatno u suficitu, javni dug ispod 50% BPD-a
Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je izjavio danas da će i ove godine najverovatnije biti ostvaren suficit u budžetu države i da će javni dug pasti ispod 50 odsto BDP-a.ž Vučković je na sastanku Fiskalnog saveta sa Srpskom asocijacijom menadžera rekao da, ipak, na neke stvari treba obratiti pažnju. "Pri kraju prošle i u prvom kvartalu ove godine imamo pogoršanja u dinamici izvoza i uvoza, uvoz je rastao brže od izvoza. Tekući bilans je za oko 20 odsto u većem deficitu u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine", naveo je Vučković.
Izvor: RTV

EU ocenila monetarnu politiku NBS kao adekvatno vođenu
Monetarna politika Narodne banke Srbije i u 2018. bila je adekvatno vođena i u skladu sa ostvarivanjem ciljane stope inflacije, ocenjeno je u Briselu na redovnom godišnjem sastanku zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske komisije i Evropske centralne banke. Srbiju su na ovom sastanku predstavljali guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali, saopšteno je iz NBS. „Inflatorni pritisci su niski, a centralna banka vodi monetarnu politiku u skladu s postizanjem ciljane stope inflacije“, što je i bila preporuka data svim zemljama u okviru prošlogodišnjeg dijaloga, istaknuto je na sastanku, koji je deo Ekonomskog i finansijskog dijaloga.
Izvor: Krstarica

Počela gradnja gasovoda Turski tok kroz Srbiju
Izgradnja deonice Turskog toka kroz Srbiju duga 403 kilometra je počela, a svi radovi trebalo bi da budu gotovi do 18. decembra, objavile su Večernje novosti. Izdate su dozvole za priperemne radove za deonice 1, 2 i 3 i ta tri dela gasnog sistema ukupne dužine 300 kilometara. Prva deonica prostire se od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava i treća od Dunava do Zrenjanina. Četvrta deonica ide od Gospođinaca do Subotice.
Izvor: Ekapija

INO:

Nove tenzije SAD-Kina oborile indekse
Petak je završen gubicima na Wall Streetu pošto su mediji u Americi uglavnom preneli da su pregovori definitvno zapali u ćorsokak. Pojavila se nova otežavajuća okolnost a to je odluka američke administracije da ograniči poslovanje kineskim telekom kompanijama u SAD. S&P500 je izgubio u petak 0,6% a Nasdaq 1%.
Od korporativnih novosti jedino je bio vredan pomena Deer, koji je izgubio solidnih 7,5%, nakon objave rezultata koji su bili ispod očekivanja. Kompanija krivi trenutno zategnute trgovinske odnose sa Kinom za loše rezultate.
Evropa je takođe završila dan u crvenom. Stoxx600 izgubio je 0,34%, a sektor automobila bio je pod posebnim prodajnim pritiskom, izgubivši skoro 1%. BMW je bio u padu od 5,2%.
Izvor: CNBC, Ilirika