Dnevni izveštaj 21.05.2019
Objavljeno: 21. 05. 2019

SERBIA:

MMF potvrdio privredni rast Srbije od 3,5%
Misija MMF je tokom posete Srbiji potvrdila da će naša zemlja ove godine imati privredni rast od najmanje 3,5%, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. Uz napomenu da se sutra završava poseta misije MMF, Mali je naglasio da je veoma važno što su oni potvrdili prognozu države kada je reč o privrednom rastu. Ministar je podsetio da je naša zemlja u prethodnom periodu imala privredni rast od 4,3%. Ove godine minimum 3,5%, što je veoma važno za planove banaka. Predviđanja i MMF -a i Svetske banke je da će Srbija najbrže rasti u regionu do 2023. godine - rekao je ministar Mali.
Izvor: Ekapija

KMBN: Početkom juna tender za privatizaciju Komercijalne banke
Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavio da će najkasnije početkom juna biti objavljen javni poziv za privatizaciju, odnosno pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku u kojoj država ima udeo od oko 42 odsto. „Država polako izlazi iz vlasništva u bankarskom sektoru i ostala nam je još samo Poštanska štedionica“, rekao je Mali na konferenciji o digitalnom bankarstvu i podsetio da je pre deset dana zavšena prodaja državnog manjinskog udela u Jubmes banci. On je istakao da je bankarski sistem u Srbiji potpuno stabilan deo finansijkog sistema koji je osnova za rast domaće ekonomije.
Izvor: Danas

IT je najbrže rastući sektor u Srbiji
Sektor informacionih tehnologija je najbrže rastući sektor u Srbiji, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić istakavši da moramo da promovišemo Srbiju kao zemlju inovacija i zemlju znanja i da napravimo transformaciju naše ekonomije. Brnabić je govoreći o investiciji američkog NCR za Pink rekla da vrednost te investicije nije samo u tome da je to dodatnih 90 miliona dolara i 30.000 metara kvadratnih za jednu od vodećih svetskih kompanija.
Izvor: Vesti.rs

INO:

Pad na tehnološkim akcijama zbog Huaweia oborio indekse na Wall Streetu; Evropa pod prodajnim pritiskom iz istog razloga
Tehnološke akcije su juče imale loš dan, naročito proizvođači čipova, pošto se slučaj sa kineskim Huaweiem sada još više komplikuje, nakon najave nekih kompanija poput Intela, Googla, Broadocma da neće snabdevati kompaniju hardverom, softwerom i ostalim tehničkim isporukama, zbog nedavno uvedenih restrikcija na poslovanje u SAD. To je bio i ključni razlog za jučerašnji pad indeksa. S&P500 izgubio je 0,7% a Nasdaq 1,46%.
Apple je takođe doprineo padu indeksa, pošto je izgubio preko 3%, nakon što je HSBC smanjio procenu fer vrednosti akcije u uverenju da će mu trgovinske tenzije SAD-Kina i dalje komplikovati poziciju na globalnom planu.
Evropa je slično kao i Amerika bila pod prodajnim pritiskom a tehnološke akcije su zbog slučaja Huawei slučaja i na tim tržištima prednjačile u padu. Stoxx600 je izgubio 1,3%.
Ryanair je objavio razočaravajuće rezultate, tačnije najniži profit u poslednje četiri godine uz notifikaciju da bi se mogao očekivati dalji pad profita. Akcija je juče izgibla 2,7%.
Izvor: CNBC, Ilirika