Dnevni izveštaj 22.05.2019
Objavljeno: 22. 05. 2019

SERBIA:

Neće biti povećanja cene struje
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u nedelju da nema razloga da građani strahuju od povećanja cene električne energije i da je tokom sastanka sa delegacijom MMF-a koja je u poseti Srbiji jasno stavljeno do znanja da tome nema potrebe da se razgovara. To jeste bila tema, ali jasno smo stavili do znanja da o tome ne razgovaramo, niti ima potrebe, tako da je MMF to prihvatio", rekao je Mali gostujući na TV Prva.
Izvor: Novosti

Srbija do kraja 2019. kupuje 10 tona zlata - U narednih godinu dana rezerve se povećavaju na 50 tona
Srbija će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona do kraja ove godine povećati na 30, a potom, u narednih godinu i po na čak 50 tona, pišu danas Večernje novosti. List navodi da je ova dinamika praktično utvrđena posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Prema informacijama Novosti, predsednik Vučić je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu preneli da oni nemaju ništa protiv toga, ako se to uklapa u strategiju Srbije o povećanju deviznih rezervi.
Izvor: Ekapija

Do kraja 2019. kreće izgradnja Fruškogorskog koridora?
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u sa predstavnicima kompanije China Communications Construction Company (CCCC) o projektima koje Vlada realizuje sa ovom kineskom kompanijom, koja uspešno posluje u 157 zemalja sveta. Premijerka je istakla da je veoma zadovoljna početkom izgradnje deonice autoputa Preljina-Požega, i izrazila očekivanje da će do kraja godine biti otvorena deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca. Fokusiraćemo se na to da radovi na brzoj saobraćajnici Novi Sad-Ruma na Fruškogorskom koridoru počnu u poslednjem kvartalu ove godine - rekla je ona.
Izvor: Ekapija

INO:

Ublažavanje restrikcija prema Huaweiu podiglo indekse u Americi i Evropi
Globalni indeksi juče su imali dobar dan, a rast je pre svega došao zbog novosti da je američka administracija rešila da ublaži restrikcije prema kineskom Huaweiju, tako što će mu dozvoliti da kupuje komponente u SAD koje su potrebne za održavanje sadašnje infrastrukture. S&P500 dobio je juče 0,9% a Nasdaq 1,1%. Proizvođači čipova koji imaju Huawei za kupca, dobro su prošli juče – u prvom redu Micron sa rastom od 3% i Xilinx sa skokom od 4,6%.
Dobar sentiment bo je podržan i rastom na Beoingu (+1,7%) koji je došao nakon što je tamošnja Agencija za vazdušni saobraćaj saopštila da pustoje indicije da je do pada 737 Max modela došlo zbog sudara sa pticama.
U Evropi je takođe preovladao dobar sentiment zbog novina u vezi slučaja Huawei a vodeći u rastu bili su proizvođači čipova AMS i STMicroelectronics. Oba su dobili oko 4% a Stoxx600 je napredovao 0,5%.
Izvor: CNBC, Ilirika