Dnevni izveštaj 31.05.2019
Objavljeno: 31. 05. 2019

SERBIA:

MTLC: Metalac objavio rast konsolidovanih prihoda za 2018 i nešto manji neto profit
Metalac iz Gornjeg Milanovca, poznati domaći proizvođač posuđa i kuhinjske galanterije, objavio je konsolidovane rezultate za 2018. Prihod kompanije porastao je na 9,9 milijarde EUR, tačnije za 5,9%, koliko je i bilo planirano. Rast je uglavnom došao od povećane prodaje robe na domaćem tržištu i nešto malo većeg izvoza sopstvenih proizvoda. Neto profit iznosi 452 miliona RSD i za 7% je manji nego godinu dana ranije, uglavnom zbog nešto manjeg pada poslovne dobiti i goreg ostalog rezultata (ostali i fin. rezultat). Za tekuću godini kompanija takođe očekuje nižu jednocifrenu stopu rasta prihoda.
Izvor: Belex, Ilirika

EK: Privreda Srbije ubrzala rast, snažna investiciona aktivnost
Srbija je ostvarila izvestan napredak na ekonomskom planu i relativno je pripremljena za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije, a privredni rast je dobio na ubrzanju, navodi se u najnovijem, ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji je danas predstavljen u Briselu. Privredni rast je u ubrzao u 2018. na preko četiri procenta sa dva odsto prethodne godine, podstaknut robusnom domaćom tražnjom i efektom niske baze. Investiciona aktivnost je naročito bila vrlo snažna zahvaljujući brojnim faktorima: ambijentu niske kamatne stope, povećanju projekcije rasta, ranije ostvarenim poboljšanjima u poslovnom okruženju, povećanju kapitalne potrošnje države i prilivu stranih direktnih investicija, konstatuje se u izveštaju.
Izvor: Tanjug

Novo povećanje minimalca u septembru - biće povećane i plate i penzije
Ministar finansija Siniša Mali najavljuje povećanje minimalca u septembru, kao i značajnije povećanje plata i penzija u drugoj polovini ove godine. U toku prošle godine smo povećali minimalnu cenu rada sa 143 dinara na 155 dinara po satu, čime je prvi put pređena cifra od 27.000 dinara mesečno. Sa tim ćemo nastaviti i dalje. Naredno povećanje će biti u septembru i to radimo zajedno sa privredom i sindikatima. Samo želimo da to bude na realnim osnovama, kako bismo imali zdravu privredu koja to može da iznese, rekao je Mali.
Izvor: Blic

INO:

Blaži oporavak globalnih indeksa zabeležen juče ali trgovinska pitanja ostaju u centru pažnje
Juče je došlo do blažeg oporavak vodećih indeksa u Americi i Evropi, što se i moglo očekivati nakon pređašnjih padova, ali zabrinutost oko pitanja trgovinskih odnosa i dalje preovlađuje. S&P500 bio je u dnevnom plusu od 0,2% a Nasdaq je dobio 0,3%.
Softverska kompanija Keysight Technologies vodila je rast tehnološkog sektora, dobivši 11,3%, nakon objave kvartalnog profita koji je bolji od očekivanog.
Od makro podatka svakako je najznačajnija objava da je BDP u Americi u prvom kvartalu porastao 3,1% (revidirano očitavanje) što je boje od očekivanih 3%.
Evropski indeksi takođe su dan završili blažim opravkom. Stoxx600 dobio je 0,6%, uglavnom vođen rastom na akcijama medijskih kompanija.
Axel Springer skočio je juče 22% nakon objava da radi zajedno sa KKR fondom na strategijskoj investiciji, pa je to i doprinelo rastu akcija medijskih kompanija.
Izvor: CNBC, Ilirika