Dnevni izveštaj 03.06.2019
Objavljeno: 03. 06. 2019

SERBIA:

KMBN: Raspisan javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu Komercijalne banke
Ministarstvo finansija Republike Srbije raspisalo je javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci a.d. Beograd. Kako se navodi u tenderu, ministarstvo poziva sva zainteresovana domaća i strana pravna lica koja ispunjavaju tražene uslove. Osnovni kriterijumi za učešće na tenderu za sve potencijalne kupce su da se bavi bankarskom delatnošću u poslednje tri godine i da je vrednost ukupne aktive koja se odnosi na bankarsku delatnost veća 1 mlrd EUR na kraju 2018. godine. Rok za podnošenje Izjava o zainteresovanosti je 21. jun 2019. godine.
Izvor: Ekpaija

BDP Srbije realno porastao 2,5 odsto u prvom kvartalu
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2019. godine iznosio je 2,5 odsto na godišnjem nivou, objavio je Republički zavod za statistiku. U odnosu na četvrto tromesečje prošle godine, prema desezoniranim podacima, rast BDP-a u prvom kvartalu 2019. godine iznosio je 0,3 procenta.
Izvor: Tanjug

RZS, NBS: Industrijska proizvodnja u aprilu umanjena za 0,8% g/g
Industrijska proizvodnja je u aprilu, u odnosu na isti mesec prethodne godine, bila niža za  0,8%. Prerađivačka industrija je u aprilu u odnosu na mart povećana za 1,8% desezonirano, dok je posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležila pad od 0,5%. U okviru prerađivačke industrije više od polovine oblasti (14 od 24 oblasti) zabeležilo je rast proizvodnje u aprilu odnosu na isti mesec prethodne godine.
Izvor: NBS

INO:

Svetski indeksi na novoj nizbrdici nakon pretnji tarifama Meksiku
Novi udar na indekse izazvala je u petak iznenađujuća za sve izjava Trampa da će Meksiko biti pogođen tarifama, zbog problem sigurnosti sa granicom. Ionako loši odnosi sa Kinom i sada mogući problemi sa Meksikom, predstavljali bi prema percepciji tržišnih učesnika veliki rizik za recesiju u Americi. Shodno tome, indeksi su u petak imali solidan dnevni pad – S&P500 izgubio je 1,3% a Nasdaq 1,5%.
Najgore su bile pogođene akcije proizvođača automobila. GM je izgubio 4,25% a Ford 2,3%. Obe kompanije imaju značajne proizvođačke pogone u Meksiku.
Evropske berze takođe su bile pod prodajnim pritiskom, iz istog razloga kao i u Americi. Stoxx600 je izgubio 0,8% u petak.
Wirecard je izgubio 8,4% nakon pisanja medija da je firma izvršavala plaćanja za niz sajtova koje se bave prevarama.
Wizz Air izgubio je 2,2%, iako je ostvario neto profit od 292 miliona EUR za fiskalnu godinu koja završava 31. marta.
Izvor: CNBC, Ilirika