Nedeljni pregled 27.05.-31.05.2019
Objavljeno: 03. 06. 2019

Četvrtu nedelju zaredom indeksi u Americi završavaju padom. Ove nedelje S&P500 izgubio je novih 2,6% a Nasdaq 2,4%, dok je Dow u minusu od čak 3%. Razlog za novi pad je tipično kao i ranije - konfuzno pitanje trgovinskih tenzija SAD i Kine, ali na samom kraju prethodne nedelje, dodatni prodajni pritisak izazvala je izjava Trampa da će i Meksiko biti na udaru carinskih tarifa ako se nereši bezbednosni problem sa granicom i prelazak imigranata. Povrh svega, došlo je do daljeg pada kamate na desetogodišnje trezorce, što se tumači kao još jedan loš znak koji ukazuje na mogućnost recesije.

Na domaćem BELEX-u indeksi su bili u zelenom tonu. BELEX15dobio je 0,5% a BELEXline 2,5%. Najotrovanije akcije bile su NIS i Tehnogas. NIS je objavio da je redovna Skupština na kojoj će se doneti odluka o dividendi zakazana za 27.jun.

Metalac je objavio konsolidovane rezultate za 2018, u kojima vidimo blaži rast prihoda i manji pad neto profita. Akcija nije menjala cenu na nedeljnom nivou.

Kao što je i bilo najavljeno u petak je Ministarstvo finansija Republike Srbije raspisalo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci. Rok za podnošenje Izjava o zainteresovanosti je 21. jun 2019. godine.