Dnevni izveštaj 04.06.2019
Objavljeno: 04. 06. 2019

SERBIA:

KMBN: Komercijalna banka bi mogla da bude prodata za 415 mil EUR
Pola milijarde evra vrednost je koju je Vlada Srbije odredila za 100% kapitala Komercijalne banke, čija je prodaja planirala do kraja godine, piše današnji Blic, pozivajući se na neimenovane izvore. S obzirom na to da se na prodaju nudi najviše 83,2% kapitala, banka bi u tom slučaju mogla da bude prodata za oko 415 mil EUR. To je oko 15 mil EUR više od trenutne tržišne cene ove banke na Beogradskoj berzi. Kako za list navodi neimenovani izvor, u tom slučaju pokazatelj odnosa tržišne cene akcije i njene knjigovodstvene vrednosti bio bi 0,85, što je dobra cena u današnjim okolnostima
Izvor: Ekapija

Uvoz i dalje raste brže od izvoza
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar–april ostvaren je međugodišnji rast izvoza robe od 7,3%, kao rezultat povećanja izvoza prerađivačke industrije od 5,2%, koji je zabeležen u 16 od 23 oblasti, kao i rasta izvoza poljoprivrede od 42,4%. Međugodišnji rast uvoza u istom periodu iznosio je 9,0% i vođen je pre svega većim uvoznim nabavkama sirovina i opreme.
Izvor: NBS

Nezaposlenost u prvom kvartalu 12,1%
Prema podacima dobijenim iz Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti u prvom tromesečju 2019. iznosila je 12,1%, što je za 2,7 procentnih poena manje nego u istom periodu prethodne godine. U istom periodu stopa zaposlenosti povećana je za 2,3 procentna poena i iznosila je 47,4%, dok je stopa participacije stanovništva radnog uzrasta povećana za 1,4 procentna poena na 67,2%.
Izvor: NBS

INO:

Prodajni pritisak na tehnološkim akcijama oborio iznova indekse u Americi; Evropa u manjem plusu
Novi pad indeksa u Americi otvorio je sezonu juna. Ovoga puta međutim trema i razlog nisu bili samo trgovinski odnosi nego i najava da će niz velikih tehnoloških kompanija biti podvrgnuto istrazi u vezi monopolskog ponašanja. U prvom redu se to odnosi na Google, Amazon, Facebook i Apple, pa su shodno tome ove kompanije juče i bile pod prodajnim pritiskom. Kao rezultanta svega, S&P500 je izgubio novih 0,3% a Nasadaq čak 1,6%, dok je Dow bio bez većih promena.
Evropske berze nisu bile naročito juče pogođene pitanjem regulative u SAD ali ni trgovinskim tenzijama pa je Stoxx600 dobio simboličnih 0,31%.
Kada su u pitanju individualna dešavanja na evropskim imenima, onda se jedno Wirecard može izdvojiti, obzirom da je direktor kompanije izjavio da će prva polovina godine biti izuzetna u smislu finansijskih rezultata, pa je shodno tome i akcija juče dobila 3,1%.
Izvor: CNBC, Ilirika