Dnevni izveštaj 05.06.2019
Objavljeno: 05. 06. 2019

SERBIA:

Sporazum o slobodnoj trgovini SRB-EAEU do kraja 2019
Sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije može biti potpisan do kraja ove godine, izjavio je danas Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta. „Sporazum o slobodnoj trgovinskoj zoni između EAEU-a i Srbije, čije se potpisivanje očekuje krajem godine, otvorio bi srpskoj robi tržišta zemalja u kojima živi oko 180 miliona ljudi“, rekao je Volodin na sednici Komisije za saradnju srpskog parlamenta i ruske Dume. Rusko-srpski trgovinski promet je, prema njegovim rečima, od početka ove godine porastao za tri odsto i iznosio je 571 milion dolara u periodu januar – mart.
Izvor: Tanjug

NBS: Poverenje ozbiljnih investitora jača dinar
Pojačani pritisci ka jačanju dinara na domaćem deviznom tržištu i jačanje domaće valute poslednjih dana, gotovo u celosti, rezultat su povećanog poverenja stranih investitora, koji svoja sredstva u znatnijem iznosu ulažu u dugoročne dinarske obveznice Republike Srbije, objavila je NBS. Prethodnih dana, nerezidenti su u većem iznosu prodavali devize i kupovali dinare da bi ih investirali u državne hartije Srbije, koja je u potpunosti transformisala svoje ekonomske pokazatelje u pozitivnom smeru. Na taj način investitori su pokazali poverenje u perspektive daljeg razvoja naše zemlje na održivim ekonomskim osnovama, kaže se u saopštenju
Izvor: NBS

ENHL: Energoprojekt ugovorio dva nova posla u Srbiji
Energoprojekt (ENHL) je objavio daje u Srbiji zaključio dva nova posla. Reč je o rekonstruciji i asfaltiranju nekoliko većih ulica u Beogradu. Vrednost radova je 21 miliona EUR a rok završetka 120 i 200 radnih dana.
Izvor: Belex, Ilirika

INO:

Indeksi na Wall Streetu juče u solidnom rastu nakon saopštenja iz FED-a; Evropske berze u plusu vođene rastom na sektoru automobila
Saopštenje iz FED-a da postoji mogućnost za određeno olakšavanje monetarne politike (tržište je već počelo da percipira smanjenje kamatne stope), kako bi se sprečilo usporavanje rasta i ublažavanje tenzija sa Kinom, glavni su razlozi za jučerašnji opipljivi rast indeksa u Americi. S&P500 dobio je 1,8% a Nasdaq 2,3%.
Pozitivan sentiment bio je podržan i vešću da republikanci možda ne bi glasali za Trampov predlog uvođenja tarifa i Meksiku. Iz ovog razloga došlo je do skoka na GM i Fordu od 5% i 2,9%, respektivno.
Evropski indeksi bili su juče mahom u plusu, pošto se sentiment donekle popravio. Sektor automobila bio je najbolje performiran i u mnogom je uticao na rast celokupnog tržišta. Stoxx60 dobio je juče 0,65%.
Ubisoft  je izgubio 3,2% nakon što je objavljeno da je Guillemot prodao svoje akcije u vrednosti od 14,4 miliona EUR.
Od makro podatka svakako je interesantan bi podatak da je inflacija u EU zoni pala više nego što se očekivalo. Za mesec maj ona iznosi 1,2%, što je značajno niže od 1,7% u aprilu.
Izvor: CNBC, Ilirika