Dnevni izveštaj 06.06.2019
Objavljeno: 06. 06. 2019

SERBIA:

China Railway International traži podizvođače za radove na deonici Beograd centar-Stara Pazova
U okviru projekta modernizacije i rekonstrukcije brze pruge Beograd- Subotica, srpski ogranak kompanije China Railway International u Beogradu, raspisao je 4 tendera za podizvođače radova na deonici Beograd Centar-Stara Pazova. Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, prvim tenderom, u planu su građevinski radovi na pešačkim podvožnjacima u Zemunu, Batajnici, Novoj i Staroj Pazovi, drenaža i postavljanje termomehaničke instalacije, te postavljanje protivpožarne zaštite i putne saobraćajne signalizacije kao i gradnja perona. U sklopu radova, potrebni su i podizvođači koji bi obezbedili zaštitu telekomnikacionih linija i kablova, kao i za radove na donjem stroju železnice.
Izvor: Ekapija

Svetska banka zadržala ocenu, rast Srbije 3,5 odsto
Svetska banka je u novom, junskom Izveštaju "Globalne ekonomske perspektive" zadržala prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na 3,5 odsto za ovu godinu i na 4 procenta za naredne dve godine, kao što je predviđala i u januaru. Istovremeno, prognoza globalnog rasta za 2019. godinu smanjena je za 0,3 procentna poena na 2,6 posto, zbog, kako se navodi, slabije međunarodne trgovinske aktivnosti i investicija na početku godine nego što se očekivalo.
Izvor: Biznis.telegraf

KMV i PepsiCo kupuju kompaniju Knjaz Miloš
Karlovarské Minerální Vody (KMV), najveći distributer bezalkoholnih pića u Centralnoj Evropi, i PepsiCo Inc., globalni prozvođač hrane i pića koji posluje u više od 200 zemalja i teritorija širom sveta, dogovorili su zajedničko ulaganje, odnosno kupovinu 100 odsto vlasništva u srpskoj kompaniji Knjaz Miloš. Ova transakcija obuhvata kupovinu proizvodnih kapaciteta kompanije Knjaz Miloš u Srbiji, kao i dobro pozicionirane brendove kao što su Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix, Gusto, i dr. Transakcija će biti završena nakon procesa odobrenja od strane antimonopolskih komisija na tržištima Srbije i Crne Gore i očekuje se tokom trećeg kvartala 2019. godine.
Izvor: Novosti

INO:

Rast vodećih svetskih indeksa nastavljen i juče, podgrejan optimizmom posle najave iz FED-a
Juče je nastavljen rast indeksa u Americi, otpočet u utorak nakon najave iz FED-a da bi se mogla ublažiti monetarna politika. Tržište već izvesno očekuje snižavanje kamatne stope, moguće već u septembru pa je sentiment bio dobar. S&P500 je dobio 0,6% a Nasdaq 0,3%.
Apple je omogućio rast tehnološkom sektoru od 1%, nakon što je direktor kompanije izjavio da Kina ne cilja na njega kroz uzvratne mere u rastućim trgovinskim tenzijama . Apple je dobio juče 1,5% a kompanija Salesforce skočila je u međuvremenu 3,6%, nakon objave kvartalnih rezultata koji su bolji od očekivanih.
U Evropi su indeksi takođe bili u zelenom, ali je dobar sentiment donekle narušen vešću da EU ostaje u koliziji sa Italijom zbog fiskalne nediscipline. Stoxx600 je dobio 0,3% a značajnijih korporativnih novosti nije bilo.
Izvor: CNBC, Ilirika