Dnevni izveštaj 10.06.2019
Objavljeno: 10. 06. 2019

SERBIA:

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou od 3%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je, na sednici od četvrtka, da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu. Zadržavajući referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je konstatovao da je inflacija čvrsto pod kontrolom šestu godinu zaredom i da će tako ostati i u narednom periodu. U skladu sa očekivanjima i najavama Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija je nastavila da se kreće u granicama cilja (3,0 ± 1,5%) i u aprilu je iznosila 3,1%
Izvor: NBS

Fabrici: Srbija ostvarila dobre makroekonomske rezultate
Srbija je u poslednjih godinu dana ostvarila značajan napredak u postizanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju uslova za privredni rast, ali je potrebno da u oblasti javnih nabavki, konkurencije i slobodi medija ubrza napredak, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. Fabrici je, na predstavljaju godišnjeg izveštaja EU o Srbiji u Privrednoj komori Srbije, rekao da dobri makroekonomski pokazatelji, među kojima su smanjenje javnog duga, budžetski suficit i stabilna inflacija, stvaraju uslove da ove i narednih godina rast BDP-a Srbije bude u rasponu od tri do četiri odsto.
Izvor: Tanjug

NIIS: Antić potpisao sporazum za izgradnju gasnih elektrana u SRB
Ministar energetike Aleksandar Antić potpisao je u petak u Sankt Peterburgu sa Gasprom energoholdingom sporazum o izgradnji gasnih elektrana na teritoriji Srbije. "Razgovali smo i o Petrohemiji pošto NIS, odnosno Gaspromnjeft, pokazuju snažno interesovanje kada je Petrohemija u pitanju. Nastavićemo razgovore o mogućnosti da se taj proces definiše kroz strateskso partnerstvo", rekao je Antić Tanjugu na ekonomskom forumu SPIEF.
Izvor: Tanjug

INO:

Podgrejane nade u smanjene referentne kamatne stope iznova podigle indekse u Americi; Evropa u plusu iz istog razloga
U petak je nastavljen rast indeksa sa Wall Streeeta tako da je u celini gledano prethodna nedelja završena sasvim dobro. Glavna tema na tržištu sada je nedavna izjava iz FED-a da postoji mogućnost za ublažavanje monetarne politike a u petak objavljeni podaci sa tržišta rada samo su povećali nadanja da će doći do obaranja kamatne stope - moguće čak i u julu. S&P500 dobio je u petak 1% a Nasdaq 1,7%.
Podaci sa tržišta rada ukazuju na to da je ekonomija u maju dodala samo 75,000 novih radnih mesta, što je drastično manje nego očekivanih 180,000. Istovremeno rast plata je vidno usporio. Ova dva faktora, uticala su na to da investitori ostanu u ubeđenju daće smanjenje referentne stope biti uskoro neminovno.
Evropski indeksi takođe su bili u zelenom a sveobuhvatni Stoxx600 je dobio 0,9%, uz tehnološki sektor kao najbolje performiran. Evropska tržišta takođe su odreagovala pozitivno na objavu podataka sa američkih tržišta rada, pa i tamošnji investitori očekuju pad referentne stope.
Od individualni dešavanja u Evropi izdvajamo Novozymes, dansku bio-farmaceutsku kuću, koja je izgubila 7%, nakon što je objavila snažna očekivanja za budući period. Holandski ASR, osiguravajuća kuća, dobila je pak u petak 6%
Izvor: CNBC, Ilirika