Dnevni izveštaj 11.06.2019
Objavljeno: 11. 06. 2019

SERBIA:

NIIS: Na jesen završetak projekta duboke prerade u NIS-u

Ključna investicija NIS-a u vezi sa proizvodnjom postrojenja "Duboka prerada", vredna 300 miliona EUR, odvija dobro, i biće završena na jesen ove godine, što je ozbiljna iskorak za NIS, izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić. Tom investicijom značajno se povećava efikasnost i dubina prerade na preko 99%. Ta rafinerija će raditi efikasno i daleko profitabilnije i u skladu sa najvišim standardima kada je ekologija u pitanju - naglasio je Antić.
Izvor: Ekapija

Gasovod kroz Srbiju gotov do decembra ove godine

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Sankt Peterbrgu, u okviru SPIEF-a, sa predsednikom Upravnom odbora „Gasproma” Aleksejem Milerom, koji je poručio da će ta kompanija nastaviti redovno da snabdeva Srbiju gasom, a u razgovoru je konstatovano i da će linijski deo gasovoda kroz našu zemlju biti završen sredinom decembra. Antić je u izjavi za Tanjug preneo da je sa Milerom razgovarao o ukupnoj saradnji, te da je predsednik UO Gasproma izneo čvrst stav da Srbija apsolutno može očekivati da će Gasprom obezbediti sve neophodne količine gasa za snabdevanje. Bilo je reči i o gasovodu kroz Srbiju, zajedničkom projektu koji razvija kompanija „Gastrans” i konstatovali smo da se taj projekat razvija u skladu sa dinamikom i da postoje svi uslovi da linijski deo tog gasovoda bude završen sredinom decembra, kao što je i planirano, istakao je Antić.
Izvor: kamatica.rs

Početak gradnje metroa najverovatnije do kraja 2020. - Moguća izgradnja obe linije istovremeno

Gradnja metroa počeće u Železniku, a prve dve linije ukrstiće se na Savskom trgu i u Mirijevu, dok će trasa ka Novom Beogradu ići kroz tunel ispod Save, rekao je gradonačelnik Beograda Goran Vesić. Kako je rekao, to je rezime studije koju je završila francuska firma Egis. Ako sve bude kako treba, mi ćemo do kraja 2020. početi da gradimo metro i to ćemo možda početi obe linije metroa istovremeno - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u Surčinu gde je otvorio manifestaciju "Bojčinsko kulturno leto". Dodao je da će se istovremeno sa metroom raditi na širenju BG voza što je, dodao je, važno i za građane Surčina jer će linija BG voza koja sada ide do Batajnice kod Zemuna skreteti prema Surčinu.
Izvor: Tanjug

Construction of subway system most probably to begin by end-2020 – Simultaneous building of both lines possible

The construction of the subway system will begin in Zeleznik, and the first two lines will cross at the Sava Square and Mirijevo, whereas the route toward New Belgrade will pass through the tunnel beneath the Sava, said Mayor of Belgrade Goran Vesic. As he said, this is the essence of the study prepared by the French company Egis. If everything goes as planned, we will begin building the subway system by the end of 2020. We might even begin the construction of both subway lines at the same time – Vesic said in Surcin, where he opened the Bojcin Cultural Summer event.
Source: Ekapija

INO:

Dogovor sa Meksikom održao indekse uzlaznom trendu; Evropa takođe u plusu

Nakon što su SAD i Meksiko postigli dogovor oko nelegalnih imigranata, tenzije na temu tarifa između dve zemlje su se stišale a indeksi na Wall Streetu dobili su pozitivni impuls. S&P500 dobio je 0,5% a Nasdaq 1%. U uzlaznom trendu bili su GM i Ford, zbog svojih pogona u Meksiku ali tržište je dobro odreagovalo i na izjavu Trampa da će Kina pristati na trgovinski sporazum zato što sve veći broj kompanija napušta tu zemlju ne želeći da plaća tarife.
Od korporativnih novosti izdvajamo Raytheon i United Technologies, kompanije iz vazduhoplovnog sektora, koje su se složile a kreiraju merdžer i novu kompaniju koja bi imala godišnju prodaju od 74 milijarde USD. United Technologies je izgubio 3% a Raytheon je odbio 0,7%.
Evropske berze takođe su bili u plusu, pošto su se tenzije oko trgovinskih pitanja trenutno stišale, pa je Stoxx600 dobio 0,2%.
Od korporativnih dešavanja u centru pažnje donekle su opet Renault i Fiat, koji su pokušali da na neki način obnove pregovore o merdžeru, premda je on viđen već kao propao. Renault je dobio 2,3% a Fiat 2%.
Izvor: CNBC, Ilirika