Dnevni izveštaj 19.06.2019
Objavljeno: 19. 06. 2019

SERBIA:

Predsednik Srbije i direktor NIS-a razgovarali o mogućem rešenju za Petrohemiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je sa generalnim direktorom Naftne industrije Srbije (NIS) Kirilom Tjurdenjevom razgovarao o važnosti te kompanija za privredu Srbije i mogućnosti da ona bude strateški partner Petrohemiji. Radi se o mogućnosti učešća NIS-a na tenderu za strateškog partnera Petrohemije Pančevo, koji bi Vlada Srbije trebalo da objavi u poslednjem kvartalu 2019. godine.
Izvor: Tanjug

MK Grupa ulaže 8,1 mln evra u elektranu na biomasu u Vrbasu

MK Grupa, sa svojom kompanijom članicom MK Biogas, ulazi u oblast proizvodnje električne energije iz biomase. Trenutno, radovi su u projektnoj fazi, a realizacija, odnosno sama izgradnja postrojenja u Vrbasu će početi u septembru. Planirano je da elektrana na biomasu bude puštena u rad u februaru 2020. godine, saopšteno je iz MK Grupe. Ukupna procenjena vrednost investicije je 8,1 milion evra, a MK Grupa je na ovom projektu usvojila rešenja kompanije Vabio Tehnolodži (Wabio Technologie GMBH) iz Nemačke, koja već četvrt veka kreira napredna i održiva rešenja kada je u pitanju biogas.
Izvor: Ekapija

Simens: Isplati se investirati u Zapadni Balkan i Srbiju

Generalni direktor „Simens mobilitija“ Arnulf Volfram, koji je u Londonu učestvovao na konferenciji Fajnenšel tajmsa i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, istakao je da se isplate ulaganja u ovaj region, posebno u Srbiju.
Izvor: Tanjug

INO:

Američki indeksi u plusu nakon najave sastanka Trampa i Xija; Saopštenja iz ECB podigla evropske indekse

Jučerašnji dan na američkim berzama doneo je rast indeksa pošto su nadanja u postizanje trgovinskog sporazuma SAD i Kine obnovljena nakon dužeg perioda nesigurnosti. Tramp je saopštio da će se sastati sa kineskim predsednikom Xijem na samitu G20, pa je to bio razlog za optimizam. Iščekivanje odluke iz FED-a takođe je imalo pozitivnog uticaja pa je u konačnom skoru S&P500 dobio 1% a Nasdaq 1,4%.
Od većih imena najbolje su bili performirani Boeing i Caterpillar uz rast od 5,4% i 2,4%, respektivno a to je iz razloga njihove osetljivosti na trgovinska pitanja. Akcije proizvođača čipova takođe su napredovale.
Evropske berze juče su bile u opipljivim plusevima a razlog tome je obraćanje predsednika ECB, Draghija, koji je najavio dalji program stimulansa za banke i čak eventualno dalje snižavanje kamatne stope, pošto je inflacija u EU zoni na očito niskom nivou. Stoxx600 dobio je solidnih 1,8% na dnevnom nivou.
Gledajući na pojedinačne akcije iz Evrope, nemački proizvođač čipova, Infineon izgubio je juče 2%, nakon što je pokrenuo dokapitalizaciju vrednu 1,5 milijardi ERU zbog planirane akvizicije Cypress Semiconductor.
Izvor: CNBC, Ilirika