Dnevni izveštaj 24.06.2019
Objavljeno: 24. 06. 2019

SERBIA:

Srbija uspela da zameni deo skupog dolarskog duga za jeftinije finansiranje u evrima

Delegacija Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija na najuspešniji mogući način završila je višednevne razgovore sa međunarodnim investitorima jer je Srbija uspela da zameni deo skupog dolarskog duga za značajno jeftinije finansiranje u evrima i time postigla istorijski uspeh, kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković. "Pomenuti uspeh na najbolji mogući način ukazuje na rezultate mera koje su predsednik, Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije postigli tokom prethodnih godina u pozitivnom transformisanju srpske ekonomije", ističe Tabaković.
Izvor: Krtarica

Srbija skinuta sa sive liste FATF

Srbija se više ne nalazi na "sivoj listi" FATF (Financial Action Task Force), potvrdilo je Ministartvo finansija. Naime, na plenarnoj Skupštini FATF procenjeno je da su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i terorizma. Ovo je važna vest uoči predstojeće odluke o daljem napretku naše zemlje na evropskom putu. Konkretno, skidanje sa ove liste znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje još jednog, važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU.
Izvor: Ekapija

Rekordna dobit banaka u Srbiji u 2018.

Banke u Srbiji su u 2018. godini imale ukupnu dobit od 70,5 milijardi dinara, što je rekordna zarada posle svetske ekonomske krize i rast od skoro 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali je njihova kreditna aktivnost bila manja za tri odsto, pokazuju podaci edicije "Finansije top" ekonomskog časopisa "Biznis i finansije". Banka Inteza je zadržala lidersku poziciju po tržišnom udelu kao i po profitu koji je iznosio 12,6 milijardi dinara, druga je Unikredit (UniCredit) banka sa profitom od 9,2 milijarde dinara, dok je Sosijete ženeral (Societe Generale) prvi put zauzela treću poziciju sa profitom od 8,2 milijarde dinara, navodi se u ediciji "Finansije top".
Izvor: N1

INO:

S&P500 korigovan u petak; Evropski indeksi u crvenom zbog tenzija sa Iranom

Kraj prethodne nedelje, tačnije petak završen je negativnom korekcijom vodećih indeksa, što se uglavnom može objasniti uobičajenom pojavom nakon rasta kakav se mogao videti poslednjih nekoliko dana. S&P500 završio je petak padom od 0,1% a Nasdaq je korigovan za 0,2%.
Akcije proizvođača čipova opet su bile pod prodajnim pritiskom pošto je američka administracija stavila još pet kineskih kompanija na listu onih koji ne mogu kupovati tehnološke komponente bez odobrenja. Micron je izgubio 2,6% a AMD 3%.
Evropski indeksi bili su mahom u blažim minusima a glavni razlog su tenzije Irana i Amerike te strahovanje da bi se sve moglo pretvoriti i u oružani sukob. Iz istog razloga je i nafta bila u porastu tokom proteklih dana.
Evropske tehnološke kompanije su takođe bile pod prodajnim pritiskom a nakon objave iz kompanije IQE da će prihodi za 2019 biti slabiji do očekivanih zbog pada potražnje za čipovima, nakon restrikcija prema Huaweiem. IQE je izgubio 25% a u padu su bili i AMS i Infineon.
Izvor: CNBC, Ilirika