Dnevni izveštaj 25.06.2019
Objavljeno: 25. 06. 2019

SERBIA:

Čadež: Stope rasta u srednjem roku 3,5-4 odsto

U Srbiji se nastavlja pozitivan trend privrednog rasta i u srednjem roku će iznositi između 3,5 i četiri odsto, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež. On je na otvaranju sednice Upravnog odbora i Skupštine PKS-a u Beogradu rekao da je međugodišnji privredni rast u prvom kvartalu ove godine 2,5 odsto, uz očekivano ubrzanje privredne aktivnosti do kraja godine. "Glavni pokretači privredne aktivnosti u tekućoj godini su intenziviranje investicione aktivnosti i rast lične potrošnje. Broj privrednih subjekata se konstantno uvećava uz porast prometa i realizacije na domaćem i inostranom tržištu", rekao je Čadež.
Izvor: RTV

Ekonomisti: Najavljeni investicioni ciklus podići će BDP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je pokretanje novog investicionog ciklusa u vrednosti do 10 milijardi evra, a ekonomisti su, u razgovoru za Tanjug, saglasni da će to ubrzati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), podstaći dolazak još većeg broja stranih investitora i smanjiti nezaposlenost. Na svakih 500 miliona evra sredstava uloženih u infrastrukturu u Srbiji, BDP bi trebalo da poraste za jedan procentni poen, kaže predstavnik Svetske banke u Srbiji Lazar Šestović. Ističe da pozdravlja najavljeni ciklus kapitalnih investicija i ocenjuje da je važno da one budu jasno usmerene u nekoliko sektora, poput putne, železničke i lokalne infrastrukture. Vladislav Lalić, potpredsednik Saveta stranih investitora (FIC), deli mišljenje Šestoviča da će najavljeni investicioni plan imati veliki uticaj na ubrzanje privrednog rasta, ali i na priliv stranih investicija, na zapošljavnje radne snage i pad nezaposlenosti.
Izvor: Tanjug

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje ponuda za privatizaciju preduzeća "JAT Tehnika", a početna cena iznosi 20,4 miliona evra.

JAT Tehnika iz Surčina je preduzeće za održavanje i popravke aviona i ponuđena je kroz model prodaje kapitala, a ministarstvo je pozvalo zainteresovane da dostave ponude do 31. jula uz uplatu depozita od dva miliona evra. Kako je objavljeno u izveštaju ovlašćenog procenitelja, najviša vrednost "JAT Tehnike" u rasponu procenjene fer tržišne vrednosti kapitala koji se nudi na prodaju na kraju prošle godine iznosi 20.498.762 evra. Pravo na učešće u postupku imaju preduzeća čija je pretežna delatnost održavanja i opravke vazduhoplova i to najmanje u poslednjih pet godina u kontinuitetu.
Izvor: Blic.rs

INO:

Indeksi u Americi otpočeli nedelju manjom korekcijom; Evropa u minusu, Daimler u padu zbog lošijih prognoza

Indeksi na berzama u Americi startovali su ovu nedelju bez opipljivih promena, tačnije simboličnom korekcijino. Fokus investitora opet je na trgovinskim odnosima Kine i SAD a razlog tome je iščekivanje samita G20 koji je zakazan za dolazeći petak. Očekivanje tržišta je da bi se mogao desiti neki pomak u slučaju trgovinskih odnosa te će verovatno to ostati fokus i bitna tačka pažnje investitora. S&P500 umanjio je vrednost za 0,2% a Nasdaq za 0,3%.
United Technoligie sje juče dobio 1,15, zbog podizanja rejtinga od strane kuće Cowen, dok je Deer skočio 1,6%, nakon što je UBS podigao rejting na „kupi“, sa ranijeg „neutral“.
Evropski indeksi završili su dan mahom u minusu a fokus investitora na ovim tržištima je uglavnom na pitanju Irana i novih američkih sankcija prema njemu. Stoxx600 je izgubio na dnevnom nivou 0,3%.
Pažnju od korporativnih objava je privukao Diamler, pošto je smanjio očekivanja za profit u 2019. a zbog povećanih troškova proizvodnje svojih dizel modela. Akcija je izgubila juče 4% i to je uticalo na pad i ostalih imena iz auto industrije.
Izvor: CNBC, Ilirika