Dnevni izveštaj 28.06.2019
Objavljeno: 28. 06. 2019

SERBIA:

KMBN: Srbija kupila još 6,8% Komercijalne Banka po ceni od 4.447 dinara po akciji

Republika Srbija u sredu je platila tačno 43,7 miliona evra i na Beogradskoj berzi kupila 6,8 odsto akcija "Komercijalne banke" od njena dva akcionara DEG i SVED fonda. Na taj način država je započela da ispunjava svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje Komercijalne banke, a utvrđena je još 2006. godine. Kako saznaje "Blic Biznis", država je od fondova iz Nemačke i Švedske na berzi kupila ukupno 1.159.000 akcija po ceni od 4.447 dinara za svaku deonicu. Oba fonda zajedno su posedovala 6,8 odsto akcija Komercijalne banke, od čega je nemačkom fondu DEG Deutsche pripadalo 4,5 odsto. Ceo paket država je platila 5,1 milijardu dinara odnosno 43,7 miliona evra.
Izvor: Blic

Hrana i bezalkoholna pića u Srbiji jeftiniji 22 odsto nego u EU

Cene hrane i bezakoholnih pića u Srbiji bile su prošle godine za 22 procenta niže od proseka u Evropskoj uniji, prema istraživanju evropske statističke službe, Evrostata. Naime, nivo cena uporedive korpe proizvoda, u kojoj su hleb i cerealije, meso, mleko, sir i jaja, iznosio je 2018. godine u Srbiji 78 odsto od proseka EU, pri čemu je 100 uzet kao bazni indeks, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni na zvaničnoj internet stranici Evrostata.
Izvor: Blic

Novac od prodaje Komercijalne za bolji standard građana

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će država novac od prodaje svog udela u Komercijalnoj banci iskoristiti za podizanje kvaliteta života i bolji standard građana. Mali je u Skupštini Srbije podsetio da je država nedavno izašla iz Jubmes banke, a poručio je da će Poštanska štedionica ostati u državnom vlasništvu. “Mi smo pre mesec i po dana izašli iz suvlasništva u Jubmes banci. To ćemo uraditi i sa Komercijalnom bankom, a novac koji zaradimo ćemo uložiti u izgradnju bolje infrastrukture, u nove auto-puteve, u podršku mladima za zapošljavanje. Ulagaćemo i dalje u obrazovanje, socijalnu zaštitu, sve što je obaveza države da podigne kvalitet života i standard”, istakao je Mali
Izvor: RTV

INO:

Rast na bankama podigao indekse na Wall Streetu; Evropa bez većih promena

Indeksi na Wall Streetu juče su završili dan u zelenom, a glavni razlog rastu bio je skok na akcijama vodećih banka u iščekivanju rezultata poslednjih stres testova. Pozitivnu notu dalo je i očekivanje G20 samita, na kome bi trebalo doći do susreta Trampa i Xija. S&P500 dobio je 0,4% a Nasdaq 0,7%.
Walgreens Boots Alliance dobio je juče 4,1%, nakon što je objavio rezultate bolje od očekivanih, zbog dobrog rasta prihoda od lekova na recept.
Boeing je bio pod prodajnim pritiskom i izgubio je 2,9% pošto je sve veća neizvesnost po pitanju toga kada će njegovi modeli 737 moći ponovo da lete.
Od makro podatka izdvajamo da je ekonomija SAD u prvom kvartalu porasla 3,1%, ali su neke komponente poput lične potrošnje i investicione potrošnje rasle sporije nego što se inicijalno procenjivalo.
Evropski indeksi su bez većih promena završili dan tako da je sveobuhvatni Stoxx600 bio u neznatnom plusu. Od korporativnih dešavanja, verovatno je Vodafone privukao najviše pažnje, obzirom da je od EU dobio odobrenje za preuzimanje Liberty Global’s kablovske mreže. Kompanija je juče dobila preko 2%.
Izvor: CNBC, Ilirika