Dnevni izveštaj 02.07.2019
Objavljeno: 02. 07. 2019

SERBIA:

Za razvoj infrastrukture Srbija od Rusije dobija kredit od 172,5 mil EUR

Novi ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da su, na relaciji Moskva-Beograd, u toku pripreme za davanje Srbiji kredita u iznosu od 172,5 mil EUR, koji će biti iskorišćen za razvoj infrastrukture. Bocan Harčenko je rekao da se ta odluka realizuje na osnovu dogovora koji je postignut tokom poslednje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji. Reč je o izvoznom kreditu za nastavak razvoja infrastrukture, kao i za stvaranje novog dispečerskog centra za srpsku železnicu - rekao je Bocan Harčenko u intervjuu portalu Sputnjik.
Izvor: Ekapija

RZS: Industrijska proizvodnja u maju u padu za 0,6% na godišnjem nivou

Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u maju povećana je za 1,3% u odnosu na april, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine smanjena za 0,6%. Posmatrano po oblastima, desezonirani rast industrijske proizvodnje u maju vođen je rastom od 2,6% u prerađivačkom sektoru. Najveći pozitivan doprinos rastu industrije potekao je od proizvodnje derivata nafte i osnovnih metala.
Izvor: NBS

Dijaspora unela milijardu evra u Srbiju za prva 4 meseca

Za četiri meseca ove godine dijaspora je u Srbiju unela više od milijarde evra, što je za 2% više u odnosu na isti period 2018. godine. Ako se uzme u obzir da tek predstoje godišnji odmori i da će veliki broj građana Srbije koji rade u inostranstvo doći u domovinu, to bi moglo da znači, piše današnji Kurir, da bi ove godine devizne doznake iz inostranstva mogle dobro da premaše iznos od 3,4 mlrd EUR, koliko su iznosile 2018.
Izvor: Ekapija

INO:

S&P500 na novog rekordu vođen skokom na akcijama proizvođača čipova; Evropski indeksi u zelenom

Indeksi u Americi dobro su startovali ovu nedelju, pošto su se Kina i Amerika složile da ne posežu za dodatnim tarifama a u cilju povećanja napora da dođe do nekog sporazuma, na polju trgovinskih odnosa. S&P500 dobio je juče 0,8% i postigao svoj novi maksimum svih vremena na 2.977 poena. Nasdaq je bio u plusu od 1,1%.
Najbolje su juče prošli proizvođači čipova, imajući u vodu da su osetljivi na relacije SAD i Kine. U prvom redu u skoku su bili Skyworks Solutions i to do 6%; Micron Technology napredovao je 3.9%. Qualcomm i Broadcom skočili su 1.9% i 4.3%, respektivno. Apple je dobio 1.8%.
Uskoro otpočinje sezona objava rezultata za drugi kvartal a prema opštim očekivanjima doći će do pada prosečnih zarada u odnosu na godinu dana ranije.
Na sastanak Trampa i Xija dobro su odreagovali i evropski indeksi pa je nedelja otpočela blažim rastom. Stoxx600 dobio je 0,9%, premda je inicijalni rast bio i veći ali je umanjen zbog loših PMI podatak iz EU zone.
Evropski proizvođači čipova bili su vodeći dobitnici juče nakon dobrih novosti iz Huaweia. STMicro i ASMI skočili su preko 5% a AMS i Infineon preko 4%.
Izvor: CNBC, Ilirika