Dnevni izveštaj 03.07.2019
Objavljeno: 03. 07. 2019

SERBIA:

Veće plate i penzije neće ugroziti javne finansije

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su najave o povećanju plata i penzija do kraja godine osnovane i da to ni na koji način neće ugroziti nisku inflaciju ni stabilne javne finansije. "Od aprila 2017. zaključno sa jučerašnjim datumom, kupili smo 3,7 milijardi evra i time ojačali devizne rezerve ove zemlje. Onda je jasno da je priliv i veća ponuda deviza nego njihova tražnja, a to je jedan od rezultata do kojih smo došli od 2012. godine", rekla je Tabaković za TV Prva, povodom 135 godina postojanja NBS.
Izvor: RTV

Veće kvote EU za čelik iz Srbije od oktobra?

Evropska komisija i dalje radi na reviziji mera koje se odnose na uvoz proizvoda od čelika na tržište EU, a koje obuhvataju i kvote na izvoz srpske Železare Smederevo, a primena mera se ne očekuje pre oktobra. ”Nameravamo da završimo našu analizu što je pre moguće, kako bi eventualne neophodne promene stupile na snagu do 1. oktobra 2019. godine”, receno je Tanjugu u Evropskoj komisiji. Evropska komisija je u maju započela reviziju zaštitnih mera za uvoz određenih prozvoda od celika u EU. Premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala je u međuvremenu da kvote Evropske komisije za uvoz celika u EU iz februara ove godine značajno opterećuju rad smederevske Železare i da se nada povećanju tih kvota.
Izvor: Krstarica

ENHL: Energoprojekt neće isplaćivati dividendu ove godine

U skladu sa odlukom Skupštine akcionara od 28.juna tekuće godine, Energoprojekt neće isplaćivati dividendu ove godine. Odlučeno je da se celokupna dobit iz 2018. godine, u iznosu od 763 miliona RSD zadrži kao neraspoređena.
Izvor: Belex, Iliirka

INO:

S&P500 opet na novom rekordu – trgovinska pitanja sa EU onemogućila veći rast; Evropa ipak u plusu

Iako je rast S&P500 indeksa juče bio samo simboličan ipak je dosegao novi rekord svih vremena na nivou od 2.973 poena. Optimizam po pitanju smirivanja tenzija na trgovinskom polju između SAD i Kine bio je glavni pokretač rasta u ponedeljak a mogao je to biti i juče ali se pojavio novi problem i to u vidu odnosa sa Amerike i EU, zbog pitanja subvencionisanja proizvođača vazduhoplova. Naime, američka administracija je već zapretila tarifama na EU proizvode ukoliko se ne obustave dotacije Airbusu, pa je to juče umanjilo optimizam na tržištu. Nasdaq je čak bio u misnu od 0,1%.
Banke su bile pod prodajnim pritiskom , pošto je došlo do novog pada kamate na desetogodišnje trezorce i to na ispod 2%. Bank of America je izgubila preko 1%, baš kao i Wells Fargo.
Evropski indeksi bili su ipak u plusu. Stoxx600 dobio je 0,4%, a rast je uglavnom posledica optimizma povodom najave SAD i Kine da će se ubuduće uzdržavati od posezanja za tarifama kako bi s e postigao sporazum u dogledno vreme.
Od dešavanja na individualnim akcijama u Evropi izdvajamo WPP, marketinšku kompaniju, jednu od najvećih u svetu, koja je objavila da prodaje udeo u Kantaru, koji se bavi analizom podatka. Cena prodaje je oko 4 milijarde USD i trebalo bi da omogući WPP da se vrati na staze rasta. Akcija je međutim juče izgubila 2,5%.
Izvor: CNBC, Ilirika