Dnevni izveštaj 05.07.2019
Objavljeno: 05. 07. 2019

SERBIA:

Srbija u 2019. započinje izgradnju 400 kilometara novih autoputeva - Kreću i radovi na vezi sa Prištinom

Srbija ove godine započinje gradnju 400 kilometara novih autoputeva, kao deo novog investicionog ciklusa koji će biti pokrenut, najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović. To ne bi bilo moguće da nemamo uređen budžet i da nismo politički i finansijski stabilni - rekla je Mihajlović gostujući na RTS-u, saopštilo je ministarstvo. Istakla je da tokom leta kreće izgradnja Moravskog koridora od Pojata do Preljine, autoputa ka BiH od Sremske Rače do Kuzmina, ali i autoputa i brze saobraćajnice Ruma-Šabac i Šabac-Loznica.
Izvor: Ekapija

Kineska kompanija ulaže u modernizaciju smederevske Železare 300 mil USD do 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom HBIS Grupe koju je predvodio njen predsednik Ju Jong. Vučić je rekao da je zadovoljan činjenicom da HBIS Grupa u Srbiji posluje stabilno i ostvaruje planirani nivo proizvodnje na vrlo zahtevnom i konkurentnom tržištu čelika, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta. Ju Jong je poručio da je Srbija postala najtraženija destinacija za strane investicije zahvaljujući sprovedenim reformama i konstantnom rastu ekonomije. On je najavio da će u naredne dve godine biti završen investicioni ciklus vredan 300 mil USD za modernizaciju proizvodnje u železari u Smederevu.
Izvor: Ekapija

Fiskalni savet: Fiskalni deficit od 0,5% dobro postavljen

Nacrt Fiskalne strategije za 2020. godinu sa projekcijama za 2021. i 2022. predviđa dobro postavljeni fiskalni deficit od 0,5 odsto BDP-a i makroekonomsku stabilnost, saopštio je danas Fiskalni savet na konferenciji za medije. „Nacrt propisuje odgovarajući, nizak fiskalni deficit koji garantuje makroekonomsku stabilnost i predstavlja dobar osnov za izradu budžeta“, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. Ovo su dobri ciljevi ako vlada bude stajala iza svog dokumenta, rekao je Petrović i dodao da je ključno da vlada ostane pri tom planu.
Istakao je da je predviđeno smanjivanje javnog dug za dva procentna poena BDP-a godišnje i da se dug približava nivou od 45 odsto BDP-a u 2022.
Izvor: Krstarica

INO:

Berze u SAD zatvorene; Evropa bez većih promena

Zbog američkog praznika dana nezavisnosti, tamošnje berze juče su bile zatvorene. Evropski indeksi bili su uglavnom bez većih promena, premda se i na ovim tržištima osetio optimizam, tačnije nadanje da će posle nešto lošije objave sa tržišta rada u Americi biti više razloga za FED da već ovog meseca snizi kamatnu stopu.
Stoxx600 bio je u tek simboličnom plusu a najbolje je bio performiran sektor telekoma, sa rastom od 0,8%. Od korporativnim dešavanjima, izdvajamo objavu Reutersa da Deutsche Banka priprema 5 milijardi vredan program za reorganizaciju svoje jedinice koja se bavi investicionim aktivnostima i trgovanjem hartijama od vrednosti. Akcija je juče dobila 0,4%.
Izvor: CNBC, Ilirika