Dnevni izveštaj 08.07.2019
Objavljeno: 08. 07. 2019

SERBIA:

Sindikati traže minimalac od 32.000 dinara - Poslodavci kažu da je realno 28.600

Pregovori između Vlade, sindikata i poslodavaca o iznosu minimalca počinju sredinom ovog meseca. Konačna odluka očekuje se do kraja septembra, a rešenje će se primeniti od 1. januara sledeće godine. Minimalna zarada danas iznosi oko 27.000 dinara, a zahtev sindikata je da se poveća na 32.000 dinara. To je 90% minimalne mesečne potrošačke korpe. To je najrealnija varijanta, s obzirom na najavu zvaničnika da bi u sledećoj godini minimalnu zaradu trebalo izjednačiti sa minimalnom potrošačkom korpom.
Izvor: Ekapija

KMBN: Među kandidatima za kupovinu Komercijalne su NLB, Raiffeisen I AIK banka

Nova ljubljanska banka (NLB) je među potencijalnim kandidatima za kupovinu srpske Komercijalne banke, navodi Rojters. Za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji šest je potencijalnih kupaca, uključujući Raiffeisen banku, AIK banku srpskog biznismena Miodraga Kostića i američko-evropski konzorcijum, kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank, piše Rojters. U Novoj ljubljanskoj banci u Srbiji nisu potvrdili, niti negirali medijske izveštaje da se NLB takmiči za kupovinu Komercijalne banke, a indirektno je potvrđena vest u sjedištu u Ljubljani gde su, prema informacijama Dela, kazali da je srpsko tržište kao najveće tržište u regionu predmet fokusa NLB Grupe.
Izvor: Blic

Telekom Srbija kupio kablovskog operatora Telemark

Kompanija Telekom Srbija kupila je "Telemark", najvećeg kablovskog operatora na teritoriji zapadne i centralne Srbije, koji ima više od 25.000 televizijskih i internet korisnika. "Telemark" pruža usluge korisnicima u Čačku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Lučanima, Guči, Mionici, LJigu, Banji Vrujci, Mataruškoj Banji i Kosjeriću, navodi se u saopštenju "Telekoma Srbija".
Izvor: Blic

INO:

Skok zaposlenosti umanjio izglede za skorije smanjenje kamatne stope FED-a, Wall Street u minusu; Evropa prati trend

Prethodne nedelje indeksi u Americi imala su dobru sezonu ali je petak doneo korekciju nakon dobre objave sa tržišta rada. Ekonomija u SAD dodala je 224,000 novih poslova u junu, a očekivalo se da će cifra biti tek na 165,000. Ovo se tumači kao faktor koji će uticati na to da FED ne žuri sa snižavanjem kamatne stope, pa je tržište negativno odreagovalo u petak. S&P500 izgubio je 0,2% a Nasdaq skoro 1%.
Od korporativnih objava, izdvajamo da je Samsung objavio da će mu kvartalni dobitak verovatno biti manji za 56%, zbog slabe potražnje za memorijskim čipovima. Ovo upozorenje negativno se odrazilo na vodeće kompanije iz ovog segmenta pa su tako Micron i Broadcom izgubili 0,4% i 0,8%, respektivno.
Evropski indeksi takođe su bili u padu zbog objava sa američkog tržišta rada. Stoxx600 izgubio je 0,7% a od korporativnih objava Deutsche Banka je opet bila u centru pažnje, pošto je direktor divizije za investiciono bankarstvo podneo ostavku. Banka se prema da obavi kompletnu reorganizaciju tog segmenta. Akcija je dobila 2,5% u petak.
Izvor: CNBC, Ilirika