Dnevni izveštaj 09.07.2019
Objavljeno: 09. 07. 2019

SERBIA:

Usvojen poseban zakon za Moravski koridor - Uskoro kreće izgradnja, vrednost radova 800 mil EUR

Skupština Srbija usvojila je poseban Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina, poznatijeg kao Moravski koridor. Početak izgradnje Moravskog koridora se očekuje sredinom jula, a završetak za dve i po godine. Za njegovu realizaciju planirano je kreditno zaduženje "kod stranih investicionih korporacija i fondova" na iznos od 800 mil EUR.
Izvor: Ekapija

Najveći srpski izvoznici su Železara, Fijat i Tigar

Najveći srpski izvoznik u prvih pet meseci ove godine je smederevska železara HBIS, a zatim slede Fijat (FCA) Srbija i Tigar, objavilo je Ministarstvo finansija. Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prvih pet meseci ove godine bila je 1,7 milijardi evra, Prva na listi izvoznika je HBIS grupa sa izvozom vrednim 313,2 miliona evra, na drugom mestu je FCA Srbija iz Kragujevca - 251,6 miliona evra i na trećem mestu je pirotski Tigar Tyres - 170,2 miiona evra.
Izvor: VOA

Javni dug Srbije na kraju maja 51,8 odsto BDP-a

Javni dug Srbije je na kraju maja ove godine bio je 23,7 milijardi evra, što je 51,8 odsto procenjenog ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. U aprilu je javni dug bio 23,4 milijarde evra, odnosno 51,1 odsto BDP-a. Javni dug je na kraju 2018. godine iznosio oko 23 milijarde evra, što je bilo 53,8 odsto BDP-a, a na kraju 2017. bio je 23,2 milijarde evra, što je iznosilo 61,5 odsto BDP-a.
Izvor: Danas

INO:

Indeksi na Wall Streetu u korekciji nakon pada na Applu; Evropa u minusu pritisnuta padom na bankama

Indeksi u Americi juče su bili pod prodajnim pritiskom. Razlog tome je pad na Applu, koji je za sobom povukao i druga tehnološka imena ali i iščekivanje investitora da se u sredu prvi čovek FED-a obrati sa novim procenama o stanju u ekonomiji, čime bi se dobio bolji uvid u planove o redukciji kamatne stope i vremenskom horizontu poteza. S&P500 izgubio je juče 0,5% a Nasdaq 0,8%.
Apple je juče izgubio preko 2%, nakon što je dobio „sell“ rejting od strane Rosenblatt Securities . Ova investiciona kuće je u uverenju da će fundamenti kompanije oslabiti u narednih 6-12 meseci zbog razočaravajuće prodaje iPhona i usporavanja rasta prihoda od ostalih proizvoda kompanije.
Evropski indeksi takođe su bili u crvenom, pošto je dobra objava sa tržišta rada u SAD potkopala nadanja za nižu kamatnu stopu u julu. Na pad evropskih indeksa imale su uticaja i tamošnje banke koje su bile pogođene temom vezanom za Deutsche Banku. Ova banka izgubila je 5%, nakon otpočinjanja procesa restrukturiranja, koji podrazumeva gašenje odeljka koji se bavi trgovanjem na berzama i značajnu redukciji divizije investicionog bankarstva, u hodu sa otpuštanjem 18,000 radnika.
Izvor: CNBC, Ilirika