Dnevni izveštaj 10.07.2019
Objavljeno: 10. 07. 2019

SERBIA:

Suficit budžeta na kraju maja 8,3 milijarde dinara

Suficit budžeta Srbije na kraju maja ove godine iznosio je 8,3 milijarde dinara jer su prihodi bili 498,4 milijardi a rashodi 490,1 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija. U maju je ostvaren budžetski suficit od 2,8 milijardi dinara. Prihodi su iznosili 95 milijardi dinara od čega je naplata poreza 87,7 milijardi. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 42,9 milijardi dinara dinara i akciza od 27 milijardi dinara. Neporeski prihodi naplaćeni su u iznosu od 6,8 milijardi dinara, dok je priliv donacija u maju bio 500 miliona dinara.
Izvor: Tanjug

Do kraja godine nezaposlenost ispod 10 odsto

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da se nastavljaju pozitivni trendovi na tržištu rada, što potvrđuje stopa nezaposlenosti od svega 12,1 odsto u prvom kvartalu ove godine. On je kazao da je u poređenju sa istim periodom prošle godine stopa nezaposlenost manja za 2,7 odsto. "Broj ljudi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje takođe pada u kontinuitetu i u ovom trenutku je registrovano 527.000 nezaposlenih, ššto je 9.000 manje nego prošlog meseca, a 9 odsto manje u odnosu na prošlu godinu", naveo je Martinović.
Izvor: Blic

Evropska investiciona banka o svojim prioritetima na zapadnom Balkanu

Evropska investiciona banka (EIB) danas je objavila da su njeni glavni prioriteti na zapadnom Balkanu investicije u konkurentnost, inovacije i zaštitu od klimatskih promena. U saopštenju EIB je istaknuto da će ta banka podržati i ulaganja u puteve, železnicu, postrojenja za prečišćavanje vode, škole, bolnice i mala i srednja preduzeća. EIB ostaje posvećena ekonomskom i socijalnom razvoju zapadnog Balkana i planira da poveća svoj investicioni portfolio u regionu - izjavio je predsednik EIB Verner Hoier (Werner Hoyer) na Samitu za zapadni Balkan, održanom nedavno u poljskom Poznanju.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksi u SAD u zelenom u iščekivanju Powellovog obraćanja; Evropa u minusu zbog pada na BASF

Indeksi na Wall Streetu juče su bili uglavnom u blagom uzlaznom trendu a sve u iščekivanju obraćanja prvog čoveka FED-a, koje je zakazano sa danas. Tržište sada uz veliku pažnju prati saopštenja iz FED-a nabi li se stekao bolji u vid u vremenski horizont mogućeg smanjenja kamatne stope. S&P500 dobio je juče 0,12% a Nasdaq 0,54%. Dow je bio u simbolično minusu.
Od korporativnih dešavanja, Netflix je skočio preko 1%, nakon što je saopštio da je treća sezona “Stranger Things” postigla rekordnu gledanost. PepsiCo je objavio rezultate za drugi kvartal koji su bolji do očekivanih ali je akcija izgubila preko 1%.
Evropske berze bile su uglavnom u crvenom i Stoxx600 je izgubio 0,5%. Negativni sentiment došao je zbog solidnog pada na BASF od 3%. Ova kompanija objavila da će njen profit biti niži od projektovanog i za drugi kvartal i istovremeno upozorila i na usporavanja rasta u sektoru automobila.
Izvor: CNBC, Ilirika