Dnevni izveštaj 11.07.2019
Objavljeno: 11. 07. 2019

SERBIA:

Srbija lider regiona po greenfiled investicijama

Zapadni Balkan je zabeležio 2018. godine najveći priliv grinfild stranih direktih investicija (SDI) u deceniji, od čak 9,36 milijardi dolara. Lavovski deo, skoro šest milijardi, privukla najveća i najmnogoljudnija zemlja regiona - Srbija, piše portal fDi Intelligence, specijalizovani servis Fajnenšel Tajmsa. Reč je o drugom najvećem prilivu grinfild stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, od kada je ustanovljen servis fDi Markets za praćenje tih ulaganja, navodi se u tekstu.
Izvor: b92

NBS: Devizne rezreve NBS u junu 12,1 milijarde EUR

I bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju juna 2019. godine bile su na najvišem nivou od 2000. godine, od kada se prate podaci. Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju juna iznosile su 12.146,1 milion evra, što je za 490,5 miliona evra više nego u maju. Bruto devizne rezerve su u protekloj godini dana (u odnosu na kraj juna 2018. godine) povećane za preko milijardu evra (1.041,7 miliona evra), i to u periodu kada se država neto razdužila u deviznom znaku za gotovo 1,9 milijardi evra (1.854 miliona evra). Navedeno ukazuje na to da su devizne rezerve povećavane po osnovu drugih faktora, i to u najvećoj meri po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza (priliv 1.375 miliona evra), što je najzdraviji način povećanja rezervi.
Izvor: NBS

Primena platnih razreda u javnim službama sledeće godine

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je da očekuje da platni razredi za zaposlene u javnim službama budu uvedeni tokom sledeće godine. Uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama predviđeno je Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru koji je usvojen decembra 2017. godine. Zakon je trebalo da stupi na snagu 1. jaunara 2019. godine, a njegova primena odložena je za 1. januar 2020. godine, a potom je i taj rok pomeren.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksi u Americi u blagom plusu nakon Powellovog govora; Evropa u minusu

Jučerašnje obraćanje javnosti prvog čoveka FED-a, Jeroma Powella, proteklo je kako se i očekivalo. Najavljena je iznova spremnost FED-a da reaguje i spusti kamatnu stopu, pošto se pojavio niz faktora koji vode ka usporavanju ekonomije. Vodeći indeksi završili su dan na novim rekordima, premda su se sa dnevnih maksimalnih nivoa ipak donekle povukli. S&P500 dobio je juče 0,45% a Nasdaq 0,75%.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo skok od preko 3% na Tesli, koji je došao nakon novosti da je kompanija saopštila zaposlenima da se pripreme za povećanje proizvodnje.
Evropski indeksi su dan završili mahom u minusima, iako je iz Amerike stigla dobra vest o budućim potezima FED-a. Stoxx600 završio je dan padom od 0,2% a većina sektora završila je danu u crvenom.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope, izdvajamo da je Deutsche Banka konačno uspela da na dnevnom nivou dobije pozitivnu promeni i to od preko 1%, a nakon višednevnog perioda snažnih padova, zbog objave da ulazi u kompletno restrukturiranje divizije investicionog bankarstva.
Izvor: CNBC, Ilirika