Dnevni izveštaj 12.07.2019
Objavljeno: 12. 07. 2019

SERBIA:

NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 2,75%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji na 2,75%. Nakon razmatranja aktuelnih domaćih i međunarodnih ekonomskih kretanja i očekivanja za naredni period, Izvršni odbor je zaključio da su se stekli uslovi da referentna kamatna stopa bude smanjena na novi najniži nivo u režimu ciljanja inflacije (2,75%), čime se dodatno podržava privredni rast. Inflacija je čvrsto pod kontrolom šestu godinu zaredom, pri čemu je, u skladu s najavama Izvršnog odbora, u maju smanjena na 2,2% na međugodišnjem nivou.
Izvor: NBS

ENHL: Energoprojekt spreman za investicione planove države

Energoprojekt, najveća građevinska kompanija u Srbiji, obeležila je danas (u četvrtak, 11. jula 2019.) 68 godina od osnivanja, a generalni direktor te kompanije Stojan Čolakov kaže da je Energoprojekt spreman da učestvuje u najavljenim investicionim planovima Srbije vrednim više milijardi evra, kao i u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata za Grad Beograd. On je predstavio aktuelne poslove kompanije, najznačajnije projekte i perspektive daljeg poslovanja, te istakao da je plan dalje širenje tržišta na kojima kompanija posluje. Ukupan prihod Energoprojekta u zemlji i inostranstvu u 2018. iznosio je 213,7 mil EUR, dok je u prva tri meseca ove godine prihod 46,1 mil EUR, a Čolakov kaže da je poslovnim planom za ovu godinu planiran prihod od 249 mil EUR i ugovaranje novih poslova u iznosu od 273 mil EUR.
Izvor: Ekapija

Češki Udi resort uspešno preuzeo 51,74% akcija beogradske industrije boje i lakova Duga

Češki Udi resort S.R.O. uspešno je preuzeo 51,74% akcija beogradske industrije boje i lakova Duga, objavljeno je na Beogradskoj berzi u izveštaju o preuzimanju akcija. Ponuda za preuzimanje akcija Duge trajala je od 17. juna, ponuđena cena bila je 10 dinara po akciji, a Udi resort čije je sedište u Pragu uspeo je da preuzme 161.191 akciju. Duga ima ukupno 311 hiljada akcija od čega društveni kapital koji nije bio predmet ponude čini 32.000 akcija - odnosno 10,3%, navodi se u izveštaju.
Izvor: Ekapija

INO:

S&P500 i Dow na novim rekordima; Evropa u minusu zbog saopštenja iz MMF-a

S&P500 i Dow juče su dosegli do novih rekorda svih vremena, a pozitivan sentiment posledica je prekjučerašnjeg govora prvog čoveka FED-a, Jeroma Powella ali i skoka n UnitedHealthu. S&P500 dobio je 0,25% na dnevnom nivou a Dow 0,85%. Nasdaq je bio u simboličnoj negativnijoj korekciji.
UnitedHealth je dobio juče preko 5% nakon što je Bela Kuća odbila predlog za ukidanje rabata na lekove. CVS Health i Cigna, takođe su bili u porastu zbog ove novosti i dobili su 4,7% i 9,2%, respektivno.
DeltaAirlines je skočila 1,1%, a nakon objave rezultata koji su bolji do očekivanih , za period drugog kvartala tekuće godine.
Evropski indeksi bili su pod blažim prodajnim pirotskom, zbog objave MMF-a da su ekonomije EU zone pod rizikom zbog sve većih trgovinskih tenzija, Brexita ali i slučaja Italije.
Od korporativnih dešavanja u Evropi izdvajamo da je Sika, izgubila 4%, a nakon što je UBS snizio rejting akcije sa „neutral“, na „sell“.
Izvor: CNBC, Ilirika