Dnevni izveštaj 15.07.2019
Objavljeno: 15. 07. 2019

SERBIA:

NBS: U junu zabeležena deflacija

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene u junu snižene su za 0,3%. Mesečnom padu cena najviše je doprinelo pojeftinjenje povrća i naftnih derivata. U suprotnom smeru najveći uticaj imalo je sezonsko poskupljenje turističkih paket-aranžmana. Međugodišnja inflacija u junu je usporila rast i snižena je na 1,5%, što je u skladu sa očekivanjima i prethodnim najavama Narodne banke Srbije. Bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) takođe je usporila rast, i u junu je iznosila 1,4% međugodišnje.
Izvor: NBS

Dinar danas na novom rekordu, NBS kupila 60 miliona evra

Dinar će danas, 15. jula, imati novu rekordnu vrednost prema evru u ovoj godini i zvanični srednji kurs iznosiće 117,7365 dinara za evro. To je neznatna promena u odnosu na vrednost u petak, objavila je Narodna banka Srbije. NBS je kupila u petak na međubankarskom deviznom tržištu 60 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, čime je ukupan iznos koji je kupila od početka godine dostigao milijardu i 610 miliona evra, dok je prodala 130 miliona.
Izvor: b92

Svaki drugi stan u Srbiji nelegalno izgrađen

U Srbiji je više od dva miliona nezakonito izgrađenih objekata ili 43,42% ukupnog broja objekata u 2017. godini, pokazuje baza nezakonito izgrađenih objekata Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kako se navodi u nedavno usvojenoj Strategiji održivog urbanog razvoja Srbije do 2030. godine, u strukturi popisanih i kategorisanih objekata u Srbiji dominiraju stambeni (47,6%) i pomoćni (35,2%), za kojima slede ekonomski (11,92%) i poslovni (1,89%) objekti, prenose Novosti pisanje Blica i Nove ekonomije.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksi u Americi na novim rekordima; Evropa bez većih promena u petak

Indeksi na Wall Streetu završili su petak na novim rekordima, vođeni obnovljenim optimizmom i uverenjem da će FED gotovo 100% sniziti kamatnu stopu na sastanku zakazanom za 31. jul tekuće godine. S&P500 dobio je u petak 0,5% a Nasdaq 0,6%.
Ove nedelje otpočinje sezona objava rezultata za drugi kvartal. Kao i uvek, prve će banke objaviti najnovije brojke i to J.P. Morgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs i Bank of America. Prema očekivanju analitičara, prosečni pad kvartalnih zarada iznosiće oko 2%.
Evropski indeksi završili su petak tek neznatnim promenama. Stoxx600 je bio u simboličnom plusu. Na ovim tržištima bilo je nešto više korporativnih dešavanja za razliku od Amerike koja je fokusirana na poteze FED-a. Daimler je izgubio 0,6%, nakon što je objavio da se za drugi kvartal može očekivati poslovni gubitka od skoro 1,6 milijarde EUR, što je značajnom gore od profita visine 2,6 milijarde EUR.
Deutsche Banka je dobila 2,5-%, nakon što je UBS prva banka koja popravila rejting ove akicje, u uverenju da će masivni plan restrukturiranja uroditi plodom.
Airbus je u petak dobio 1,4%, a nakon što je Air China naručila 20 aviona modela A350-900, čime je broj porudžbina ovog proizvođača za velike modele nadmašio, veličinu ugovora i broj poručenih aviona koje ima Boeing.
Izvor: CNBC, Ilirika