Nedeljni pregled 08.07.-12.07.2019
Objavljeno: 15. 07. 2019

Indeksi u Americi su protekle nedelje dosegli nove rekorde, vođeni novim talasom optimizma nakon što je prvi čovek FED-a, u sredu sugerisao da je smanjenje kamatne stope verovatno i to u što skorije vreme. Tržište očekuje da će se to desiti već ovoga meseca i to na sastanku zakazanom za 31.jul. Specijalnih korporativnih tema nije bilo a krajem ove nedelje velike banke otvoriće sezonu objava rezultat za drugi kvartal. S&P500 na nedeljnom nivou je dobio 0,8% a Nasdaq 1%.

 

Domaći indeksi na BELEX-u su takođe bili u zelenom. BELEX15 dobio je 1,52%, a rast je bio vođen pre svega novim skokom na Komercijalnoj Banci (KMBN), koja je ujedno bila i najotrovanija hartija. Akcija je dobila novih 6,25%. Specijalnih novosti na temu privatizacije banke nije bilo a talas rasta verovatno potporu nalazi u očekivanju ulagača da će cena preuzimanja biti mnogo veća od trenutne obzirom na nedavnu kupovinu paketa akcije od strane države ali i zbog spekulacija da je nekoliko stranih i domaćih banaka zainteresovano za učešće na tenderu.

 

Energoprojekt je izgubio na nedeljnom nivou 1,38% a vredno pomena je to da menadžment smatra da je kompanija spreman za učešće u realizaciji najavljenih velikih infrastrukturnih projekata, te da bi sa te tačke gledišta mogao očekivati i velike ugovore sa domaćeg tržišta.