Dnevni izveštaj 16.07.2019
Objavljeno: 16. 07. 2019

SERBIA:

Francuska i Srbija potpisale 22 sporazuma o saradnji

Predstavnici Francuske i Srbije potpisali su u ponedeljak, 15. jula 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata. Reč je o Izjavi o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između "Beočista energija" i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom NBDA o isporuci raketa "mistral", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Izvor: Ekapija

Energoprojekt ove godine očekuje osam miliona evra profita

Beogradska kompanija "Energoprojekt holding" planira da ove godine u zemlji i inostranstvu ostvari prihod od 249 miliona evra i dobit od oko osam miliona evra. Ta firma planira i da učestvuje u velikim infrastrukturnim investicionim projektima koje je najavila Vlada Srbije, rekao je direktor Stojan Čolakov. On je na konferenciji za novinare, povodom 68 godina poslovanja, rekao da je plan da se ove godine ugovore poslovi u vrednosti od 273 miliona evra, a da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren prihod od 46,1 milion evra.
Izvor: Beta

U maju 1.822 dozvole, vrednost radova skočila 150 procenata

U maju mesecu ove godine izdate su 1.822 građevinske dozvole u Srbiji, što je za 5,9 odsto više nego istog meseca prethodne godine, saopštio je juče Republički zavod za statistiku (RZS). Kako se navodi u saopštenju, indeks predviđene vrednosti radova u maju ove godine veći je za 150,4 procenata u odnosu na maj 2018.
Izvor: Tanjug

INO:

Indeksi na Wall Streetu uz neznatan rast opet do novih rekorda; Evropa u zelenom nakon podatka iz Kine

Indeksi na Wall Streetu otpočeli su ovu nedelju neznatnim rastom ali je to bilo dovoljno da se dođe do novih rekordnih nivoa. S&P500 dobio je u ponedeljak tek 0,02% a Nasdaq 0,17%. Suštinski, investitori su oprezni, pošto iščekuju početak objava kvartalnih rezultata.
Sezonu objava otvorila je Citi banka, koja je ostvarila brojke bolje od očekivanih, uglavnom zbog dobitaka na IPO procesu za Tradeweb. Akcija je inicijalno bila u porasti ali je dan završen minusom od 0,1%. Do kraja nedelje i ostale velik banke objaviće rezultate.
Evropski indeksi bili su u zelenom, zbog podataka o kineskom rastu BDP-a, koji iznosi 6,2% i u skladu je sa očekivanjima. Stoxx600 je dobio 0,48%.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope može se izdvojiti da je AB InBev, poznati proizvođač pića, izgubio 0,6%, naklon što je objavio da odlaže listiranje na azijskim tržištima.
Izvor: CNBC, Ilirika